Boró, a világjáró

 

A világutazó mini sorozatunk következő állomásaira Keller Lili, a ludwigsburgi felsős csoport húsz éves tanulója kalauzol el bennünket. A téli szünetben ugyanis interjút készített egyik iskolatársával, Szabó Borókával, aki, úgy hírlik, szintén rászolgált a világjáró címre. 

Boró most ötödikes egy német-angol iskolában és egyébként a ludwigsburgi tagiskola egyik leghűségesebb diákja, aki egy “rövidke” – franciaországi költözködés okozta – megszakítással már óvodás kora óta nyomja a magyar suli padját. Lili telefonon kérdezte Borót:

 

– Hol születtél? 

– Budapesten születtem. 

 

– Milyen országokban éltél eddig? 

– Három hónapos voltam amikor Magyarországról Németországba költöztünk. Aztán 2016- ban Franciaországba mentünk, ahol egy német-francia iskolában kezdtem az első osztályt. Itt másfél évig maradtunk, majd újra Németországba költöztünk. 

 

 

– Miért költöztetek Franciaországba? 

– Apukám munkája miatt. 

 

– Találtál -e gyorsan új barátokat? 

– Igen, gyorsan találtam új barátokat. Az év elején minden gyereknek volt a felsőbb tagozatból egy segítő partnere. Ő megmutatta nekünk az iskolát és segített barátokat szerezni.

Boró a Versailes kastély kertjében

Boró a Versailles-i kastély kertjében biciklizik

– Gyorsan megtanultad-e a nyelvet? 

– Az elején még sok segítség kellett, aztán már gyorsan ment. Minden héten jött hozzánk egy lány, akivel gyakoroltam a franciát.

– Mi a legkedvesebb emléked? 

– Nagyon szeretem a barátaimat és a francia kultúrát, mint például a festményeket. Szerettem a Versailles-i kastélyt és a Louvre múzeum is nagyon tetszett! Minden héten ettem egy croissant, ez volt a kedvencem! 

– Melyik nyelvet beszéled a legszívesebben? 

– A németet és a magyart. A barátaim is németül beszélnek, ezért a németet könnyen megértem. A magyar nyelv az anyanyelvem, és a családommal otthon is magyarul beszélünk. 

 

 

Milyen országokban jártál még? 

– Spanyolországban, Olaszországban, Angliában és Romániában.

 

– Milyen sűrűn jársz Magyarországra? 

– Iskolai szünetekben, legalább ötször minden évben. Ha ott vagyunk, megyünk a Balatonra, együtt vagyunk a családommal, moziba járunk vagy focizunk az unokatestvéreimmel. 

 

– Hol szerettél eddig legjobban lenni? 

– Szeretek Magyarországon lenni, de mivel Németországban éltünk leghosszabb ideig és itt laknak a barátaim, ezért itt is jól érzem magam.

 

Reméljük, még sok kalandban lesz része Borónak, ahová most már elkíséri hűséges társa, Hacsi is.

 

Keller Lili

 

Címkék: