heidenheim

Tagiskola Heidenheim an der Brenz

 

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” Sebő Ferenc

 

polo festes A Konzuli Magyar Iskola 2017/18-as tanévben nyitotta meg kapuit Heidenheimben a gyerekek számára. Két osztály indult ekkor, az alsósok tanítója Berényi Gabriella, a felsősök tanára pedig Szilágyi Bernadett. A 2018/19-es tanévben bővült az iskola egy óvodás-iskolaelőkészítő csoporttal, ahol Schruff Orsolya, tanító tartja az órákat. A létszámbővülésnek köszönhetően most is e három osztály működik, nagy örömmel kezdtük meg a tanulást-tanítást a 2019/2020-as tanévben is.

Tanulóink jegyeket szerezhetnek, bizonyítványt kaphatnak, melyeket természetesen két nyelven állítunk ki, így az iskolai normál bizonyítványhoz is csatolhatóak. Az oktatásra körülbelül két hetente, szombatonként 10-13 óráig kerül sor, 20 alkalommal egy tanévben. Helyszínt az egyik német iskola termeiben kaptunk. Az épület frekventált helyen található, tanulóink Landkreis Heidenheim határain túlról is érkeznek, például Aalenből, de akár a szomszédos bajor oldalról is. A továbbiakban is szeretettel várunk minden kedves érdeklődő szülőt és gyermeket.

macik mackok

Minden tanévben megrendezésre kerül egy családi projektnap. A 2018/19-es tanévben szép és fontos nemzeti ünnepünkről, március 15-éről emlékeztünk meg a szülőkkel, gyermekekkel közösen.

Hatalmas öröm volt számunkra, hogy a Szilaj néptáncegyüttes elfogadta meghívásunkat és egy gyönyörű táncműsorral ajándékozta meg a résztvevőket. Közös táncház, igazi örömtánc koronázta meg ezt az alkalmat. táncsoport
tánc tánc

Ezúton illeti köszönet a szülőket is, hiszen ekkor, és máskor is sok-sok finomsággal, szép terítékkel járultak hozzá az ünnepi asztalhoz, valamint a gyerekeket is, amiért mindig igyekeznek szépen felkészülni.

Természetesen a Mikulás is járt már nálunk, karácsony előtt is tartunk közös éneklést, gyertyagyújtást, a tanév végén szívesen megyünk kirándulni.

palacsinta A közös tízórai is fontos, majdnem minden alkalommal sor kerül rá, szülői támogatással volt már zsíros kenyér nap, palacsintázás, farsangi időszakban fánkevés.

A pedagógia munkánk lényege és célja, hogy a gyermekek tudjanak magyarul írni, olvasni, hogy megszeressék a magyar nyelvet, irodalmat, örömüket leljék a magyar nyelv használatában, fogékonnyá váljanak a magyar kultúra, történelem, megismerésére, hagyományaink megélésre. A tanítás a Magyar Oktatási Minisztérium által megszabott tanterv szerint zajlik. A tanórák minden tanév előtt alaposan átgondolt és előkészített, a tanulók igényeit és kívánságait is figyelembe vevő, a minisztériumok által jóváhagyott tanmenet szerint folynak. Természetesen sok éneklés, népi játék is kiegészíti munkánkat. Élményeken, tapasztalatokon keresztül, játékosan zajlik az ismeretszerzés.
Az alábbi pillanatképek további betekintést adnak iskolai életünkbe.

palacsintázás kezműves virágok
mosakodás mese
papirvirag kislányok