zertifizierung a2

A 2019-20-as tanévtől megszűnik a “Prüfung in den Sonderfremdsprachen” a német oktatási intézményekben, helyette a német állam a konzulátusok kezébe adja a “Prüfung zur Zertifizierung der Herkunftssprachen” vizsgáztatási lehetőségét.

(A “Prüfung in den Sonderfremdsprachen” lényege az volt, hogy azok a gyerekek, akik 7-8-9. osztályban érkeztek külföldről Németországba, és a “Haupschulabschlussprüfung”-ot szerették volna letenni, az angol vizsgát kiválthatták egy anyanyelvi vizsgával. Pl. magyar mint idegen nyelv vizsgával. – Sajnos erre a vizsgára 2019-től már nincs lehetőség.)

A tanulóknak A2 és B1 szinten lesz lehetőségük vizsgázni.


A Zertifizierung vizsgajegyét az iskolák kötelesek feltüntetni a német bizonyítványban.

A “Zertifizierung Prüfung” egy olyan “Abschlussprüfung”-nak minősül, ami lezár egy nyelvtudásbeli szintet (A2, B1), de nem számít bele a német bizonyítvány átlagába.

A “Zertifizierung Prüfung”-ot a tanuló nem csak a német iskola befejezését követően végezheti el, hanem bármikor, amikor elérte azt a nyelvtudási szintet, amely szükséges a sikeres vizsgázáshoz.

A “Zertifizierung Prüfung” nem váltja ki az érettségi idegen nyelvű vizsgáját, megszerzése más előnyöket nyújthat a levizsgázottaknak. Később talán beszámíthat felsőoktatásba jelentkezés esetén a felvételi pontozásba, magyar vonatkozású német munkavállalásában, vagy Magyarországra költözés esetén további előnyöket jelenthet a vizsgázónak.

A vizsgázni szándékozó diákoknak, a vizsgát megelőző tanévben szükséges szándékukat jelezni a konzulátuson.

 

 

Kiemelt kép – pixabay.com