stuttgart

A baden-würtembergi Konzuli Magyar Iskola stuttgarti részlegének bemutatása

 

Köszöntjük Önt a STUTTGARTI KONZULI MAGYAR ISKOLA bemutatkozó oldalán!

Az alábbiakban szeretnénk röviden bemutatni az iskolánkat.

Iskolánk 2015-ben nyitotta kapuit. A 2015/16-os tanévet 51 tanuló kezdte el. Ebben a tanévben és a rá következőben két helyszínen volt oktatás Stuttgartban: az egyik helyszínen péntekenként, a másikon szombatonként. A hétköznapi iskolánkban 12 tanuló vett rész a foglalkozásokon. A hétköznapi iskola 2017-ben sajnos megszűnt.

A következő 2016/17-es tanévben 32 új tanuló jelentkezett iskolánkba. Ebben az évben indult az óvodás csoportunk is, 11 gyermekkel. A 2017/18-as tanévtől egy helyszínen, szombatonként van tanítás. Ebben a tanévben 16 új tanulóval gyarapodott iskolánk. A 2018/19-es tanévben még 16 új tanuló iratkozott be. 2019/20-ban az új tanulók száma 13 volt. Iskolánk eddigi fennállása óta összesen 344 bizonyítványt adott ki.

 

Tanévenként 20 alkalommal van a stuttgarti magyar iskolában tanítás. Szombat délelőttönként 3 tanórában van foglalkozás, ami 10 órakor kezdődik és 12 óra 45 perckor ér véget. A tanítás a Magyar Oktatási Minisztérium által megszabott tanterv szerint zajlik. A tanórák minden tanév előtt alaposan átgondolt és előkészített, a tanulók igényeit és kívánságait is figyelembe vevő, a minisztériumok által jóváhagyott tanmenet szerint folynak. Jelenleg 4 csoport van iskolánkban. A legkisebbek, 3 éves kortól az óvodás csoportba kerülnek, ahol szakképzett óvodapedagógusunk foglalkozik a gyermekekkel. A nagyobbak, 6 éves kortól az iskola-előkészítő csoportba kerülnek. 8 éves kortól a tanulók az alsó osztályba, s a legnagyobbak, 12-13 éves kortól a felső osztályba járhatnak. Egyes tanulók osztályokba sorolása függ a nyelvtudásuktól is. Az iskolás korú gyermekeket magyar nyelvtanárok oktatják.

népi játék az udvaron  

Fotó: Népi játékok. 2017

 

A tanulóinknak iskolánkban lehetősége van a nyelvoktatást segítő, azzal összefonódó tematikájú szakkörökön részt venni. A két előző tanévben a gyermekek színjátszókörön vehettek részt és az idei tanévtől „magyar néptánc, népi játékok és népi kultúra” szakkör várja az érdeklődőket.

színjátszócsoport 2018  

Fotó: A színjátszókör előadása. 2018

 

Iskolánk 5. éves fennállása óta közösségünknek nagyon sok szép élményben volt része. Immár hagyománnyá vált az évenkénti nagy családi projektnap lebonyolítása, amit egy-egy nagyobb nemzeti, világi, illetve vallási ünnep alkalmából rendezünk. A legemlékezetesebbek:

– a Mikulás napi ünnepségünk, ahol igazi Mikulás hozta a csomagokat;

– karácsonyi ünnepség, amin díszvendégünk volt Magyarország ismert opera-énekesnője, Benedekffy Katalin;

– karácsonyi jótékonysági rendezvény, a hangsúly ezúttal az adakozáson, a rászorulók megsegítésén volt;

– a március 15-i szabadságharc emlékére rendezett projektnap, vendégekkel a konzulátusról és a helyi magyar szervezetektől, szülőkkel, nagyszülőkkel, kicsikkel és nagyokkal.

március 15-i ünnepi készülődés

Fotó: Izgatott készülődés az ünnepség előtt. 2019 márciusa

 

Az egész iskolánkat megmozgató projekteken kívül, osztályonként is kapnak a tanulók projektmunkát, ami egy-egy, a tanmenet szerinti nagyobb témával, illetve könyv feldolgozásával kapcsolatos.

projektmunka, gyerekek az asztal körüé

Fotó: Projektmunka. 2018

 

A évzáró kirándulás az évek során elmaradhatatlan része lett a tanévnek. Stuttgart adta lehetőségeket kihasználva kirándultunk már Killesbergre, kicsit eldugottabb helyekre is eljutottunk már, így például a Villa Bergre. A különleges kastély, szép parkjával remek célpont volt iskolánk számára. A helynek magyar vonatkozása is van, s ez különösen érdekessé tette a kirándulást, ami persze vetélkedővel és játékkal vált igazán izgalmassá.

Kirándulás Killesbergen. 2018

gyerekek a killesbergi kilátónál

Fotó: Kirándulás az esslingeni állatparkba. 2019

 

A tanulóknak lehetősége van tehetségüket és tudásukat több területen is megmutatni. 2018-ban szavalóversenyt rendeztünk iskoláink tanulói között. Először 2018-ban, majd második alkalommal 2019-ben rajzpályázatot hirdettünk. Mindként alkalommal nagyszerű munkákat díjazhatott a zsűri.

felnőttek nézik a rajzpályázat munkáit

Fotó:A rajzpályázat pályamunkái. 2019.

 

A 2018/19-es tanévben az esslingeni Nymphaea állatparkba kirándultunk. Mottónk volt – ami egyben egy ismert magyar népmese címe is – „Az állatok nyelvén tudó juhász”. A tanórákon feldolgozott mese itt az állatparkban kincskereséssel, kvízjátékkal, a mesében szereplő állatok etetésével és simogatásával vált valósággá és élménnyé.

 

Iskolánk a stuttgarti Magyar Könyvklub közreműködésével rendezett 2019 októberében író-olvasó találkozót, aminek vendége Korponay János, vajdasági magyar író, költő volt.

A Csöbörcsök néptáncegyüttessel is együttműködünk. Néptáncosai rendszeres vendégei az idei tanévtől iskolánknak. Az iskola-előkészítő és az óvodás csoportnak tartanak játékos, néptáncos, hagyományőrző foglalkozást. Az esslingeni állatmenhellyel is kapcsolatot tartunk fenn. Jótékonysági karácsonyi rendezvényünkön az állatmenhely kis lakói számára szerveztünk sikeres gyűjtést.

 

A tanárok munkáját a szülői munkaközösség támogatja. Az SZMK részt vesz a rendezvényeink előkészítésében és segíti annak lebonyolítását. A munkaközösségnek köszönhető ünnepeinken a megterített asztal, a tiszta és rendezett környezet, hétköznapokon az iskolában és az iskola területén a rend és a fegyelem. Kisebb projektek, s egyéb tevékenységeink megvalósításában és szervezésében is segítséget nyújtanak alapanyagok, eszközök beszerzése, s az előkészítés terén.

 

Iskolánk Stuttgart viszonylag központi részén helyezkedik el. Az iskola pontos címét csak személyes kapcsolatfelvétel után kaphatják meg az érdeklődők. Ennek oka  gyermekeink biztonsága. De biztosítjuk önt, hogy gyermeke kellemes, nyugodt környezetben tanulhat, tantermeket egy német iskola biztosít számunkra. A biztonságos, rendezett és tiszta környezet egyik fontos alapelvünk.

Ha felkeltettük az érdeklődését, jöjjön el hozzánk, s tapasztalja meg gyermekével iskolánkban az oktatási tevékenység sokszínűségét, a módszereinket, a hangulatot kis közösségünkben.