wellendingen

 

wellendingen Wellendingen egy kis falu Baden- Württemberg tartományban. Hegyek veszik körül, nagyon szép a fekvése. A térkép mutatja, hogy mely nagyobb városok közelében található. Itt látható az iskolánk ahol havonta két alkalommal, szombatonként tanulunk.

 A gyerekeknek jó találkozni olyan kortársakkal, akik itt élnek a közelünkben, és ők is beszélnek magyarul. A szünetekben nagyon jól megbeszélik, megtanácskozzák azokat az élményeket, melyek mindennapjainkat alakítják, befolyásolják.

A hozzánk legközelebb eső város Rottweil, Baden-Württemberg tartomány legrégebbi városa. A belvárost sikerült a mai napig eredeti állapotában megőrizni. Rottweil egyik nevezetessége a Fekete Kapu, ami a Fekete-Erdő jelképes határának számít.

A város egy másik nevezetessége egy kutyafajta. Ősei a római légiók harci kutyájaként jutottak el Németországig. A középkorban Rottweil városában kezdték őket helybéli juhászkutyákkal keresztezni. helyi kutyafajta

Így jött létre az új kutyafajta, melyeket vágómarhák terelésére használtak

Évnyitó A wellendingeni Konzuli Magyar Iskola 2016 szeptemberében nyitotta meg kapuit lehetőséget nyújtva ez által a környéken élő magyar gyerekeknek, hogy a német  iskolai tanulmányok mellet ápolhassák anyanyelvüket, megismerhessék a magyar hagyományokat, ünnepeket.

 Mindezt jól képzett pedagógusok biztosítják, akik nyitottak kirándulások, rendezvények és más különféle programok megrendezésére is.

A magyar néphagyományokat és kultúrát projektekbe foglalva adjuk át a gyermekeknek, játszva építjük be a  mindennapjaikba.  Foglalkozásaink és oktatási módszerünk a csoportok életkori sajátosságaihoz igazodnak. 

 

Célunk, hogy magyar nyelvből sikeres Zertifizierung és/vagy Junior ECL nyelvvizsgát szerezhessenek felsőseink.

Tanévenként 20 alkalommal van tanítás. Szombat délelőttönként 3 tanórában van foglalkozás, ami 10 órakor kezdődik és 12 óra 45 perckor ér véget. A tanórák minden tanév előtt alaposan átgondolt és előkészített, a tanulók igényeit és kívánságait is figyelembe vevő, a minisztériumok által jóváhagyott tanmenet szerint folynak.

Jelenleg két csoport van iskolánkban. Életkori bontásban egy alsós és egy felsős „osztályba” járnak a gyerekek.

tanítás

Iskolánk négy éves fennállása óta közösségünknek nagyon sok szép élményben volt része. Immár hagyománnyá vált az évenkénti nagy családi projektnap lebonyolítása, amit egy-egy nagyobb nemzeti, világi, illetve vallási ünnep alkalmából rendezünk. A legemlékezetesebbek:

– karácsonyi ünnepség, karácsonyi projekt nap
– a március 15-i szabadságharc emlékére rendezett projektnap. március 15-i projekt nap

 

Az évzáró kirándulás az évek során elmaradhatatlan része lett a tanévnek.

kirándulás a Dunánál Az első évben Donaueschingenben voltunk a Duna forrásánál. A résztvevők „akadályverseny” keretében derítették fel a hely magyar vonatkozású nevezetességeit. A kirándulás végén a jó időnek köszönhetően belesétáltunk a Dunába.

A második évben Beuronban voltunk. Itt a tanulók megismerhették a környék növényvilágát, az apátság magyar kapcsolatát, s tanúságot tehettek praktikus ismereteikről is. pl.: menetrend használata

A harmadik évben a közeli schörzingeni várromokat fedeztük fel. Az akadályverseny keretében a gyerekek számot adtak történelmi, irodalmi ismereteikből, megkeresték azt az információt, mely a hely magyar vonatkozását adta. Az állomások vezetését a szülők látták el. A kirándulás végén egy jó hangulatú grillezéssel zártuk a tanévet. kirándulás

A tanulóknak lehetősége van tehetségüket és tudásukat több területen is megmutatni. 2018-ban szavalóversenyt rendeztünk iskoláink tanulói között. A 2019-es karácsonyi ünnepségre olyan műsort állítottak össze a tanulók, ahol hangszeres tudásukat is

rajzpályázat

bemutatták.

Először 2018-ban, majd második alkalommal 2019-ben rajzpályázatot hirdettünk. Mindként alkalommal nagyszerű munkákat díjazhatott a zsűri.

A tanárok munkáját a szülői munkaközösség támogatja. Az SZMK részt vesz a rendezvényeink előkészítésében és segíti annak lebonyolítását. A munkaközösségnek köszönhető ünnepeinken a megterített asztal, a tiszta és rendezett környezet, hétköznapokon az iskolában és az iskola területén a rend és a fegyelem. Kisebb projektek, s egyéb tevékenységeink megvalósításában és szervezésében is segítséget nyújtanak alapanyagok, eszközök beszerzése, s az előkészítés terén.

Külön örömünkre szolgál, hogy a szülők nagyon jó közösséget alkotnak. Míg a gyermekeik a tanórán vannak, ők jó hangulatú beszélgetések során osztják meg egymással tapasztalataikat, a mindennapi élettel kapcsolatos praktikáikat. Figyelemmel kísérik egymás életét, buzdítják egymást s örülnek mások sikereinek.

Ha felkeltettük az érdeklődését, jöjjön el hozzánk, s tapasztalja meg gyermekével iskolánkban az oktatási tevékenység sokszínűségét, a módszereinket, a hangulatot kis közösségünkben.

 

Jelentkezzen az alábbi emailcímen: beiratkozas.bw.kmi@gmail.com

A beiratkozásról itt olvashat bővebben.