renningen

Kedves érdeklő családok, szülők és gyermekek!

 

Az alábbiakban szeretnénk röviden bemutatni a Magyar Konzuli Iskola Renningeni Tagiskoláját.

 

Iskolánk a 2017/18-as tanévben nyitotta meg kapuit egy renningeni iskola épületének termeiben péntek délutánonként.

gyerek munka

Akkor és azóta is minden pénteken két tanórában (90 percben) ismerkedhetnek tanítványaink a magyar nyelvvel, kultúrával, szokásokkal, hagyományokkal. Ez tanévenként 30 alkalmat, 60 tanórát jelent. Természetesen az iskolai tanév rendjéhez, a tanítási időpontokhoz, szünetekhez igazodnak a foglakozások időpontjai.

Az iskola indulását nagyban segítette a helyi szülőkből álló lelkes csapat, akik kitartóan küzdöttek, hogy ezen a helyszínen is megkezdhesse működését egy magyar iskolás csoport.

Már ebben a tanévben sikerült annyi családot elérniük, hogy egyből 2 csoporttal indulhattunk: egy iskolás (6-14 éves gyermekekből álló), illetve egy óvodás, iskolaelőkészítős (3-7 évesekből álló) osztállyal.

Ez a szülői segítség sokat jelent nekünk, pedagógusoknak a mai napig is, hiszen csak együtt, csapatként tudjuk a gyermekeink nyelvi fejlődését elősegíteni.

Akár szalmából, fából vagy kőből építjük a “házunkat”, a közös munka meghozza az eredményt.  

A három kismalac c. mese feldolgozása
A három kismalac c. mese feldolgozása

A renningeni diákok kivételes helyzetben vannak, ugyanis a többi helyszínnel ellentétben, minden iskolai héten, pénteken van magyar iskolai oktatás. Ennek vannak pozitív és negatív hozadékai is. Egyrészt hátrány, hiszen hétről hétre szorgalmas munkát, kitartást igényel az órára való felkészülés a gyermekektől, családoktól.

Másrészt viszont rengeteg előnnyel is jár: rendszerességet hoz a magyar nyelv tanulásába, hiszen a gyermekek tudják: péntek = magyar suli! Ez a rendszeresség a nyelv elsajátításához rendkívül fontos. Illetve az a tény, hogy gyakrabban, szinte minden héten találkoznak a gyermekek, segíti a közösséggé formálódást, így a közös munkák során hatékonyabban, sikeresebben tudnak együtt dolgozni. A közösen megélt pillanatok sikerélménye pedig játékká teszi a tanulást, észrevétlenül raktározzák el a helyes szórendet, nyelvtani szabályokat; tanulják meg a verseket, mondókákat, játékokat, ismerik meg a magyar meséket, történelmet, illetve a magyar szokásrendszerhez, hagyományvilághoz tartozó elemeket is könnyedén sajátíthatnak érzik.

Tanítványaink különböző háttérrel, tudással rendelkeznek. Az itt született, magyar-német szülők gyermekeitől a nemrég Németországba költözött, már korábban magyar nyelvi környezetben iskolába járó kamaszokig tisztelhetjük tanulóinkat a renningeni osztályokban. Ez persze minden tanórán differenciálást igényel, így tanmenetünk sem lehet egységes. Minden korosztály és diák egyéni fejlődését igyekszünk nyomon követni és a megfelelő fejlődést elősegítve támogatni.

Az óráink lehetőség szerint élményközpontúak és igazodnak a gyermekek életkorához, mind témákban, mind követelményszinten.

Az eddigi tanévekben átéltünk hullámvölgyeket és felemelő pillanatokat, virágzást, gondolkodtunk csoportbontásban; voltak diákok, pedagógusok, akiktől búcsúznunk kellett, azután üdvözölhettük az újonnan érkező, lelkes tanulókat.

De valami sosem változott: a családias hangulatot minden tanítási alkalom során érezni lehet. A később bekapcsolódott vagy más településről érkező családokat, gyermekeket is szeretettel fogadták a helyiek és a foglalkozások alkalmával a szülői közösség is erősödik.

karácsonyi alkotás

A közös rendezvények alkalmával, mint a kirándulások, a Mikulás- vagy karácsonyi ünnepségek rengeteg élménnyel gazdagodtunk.

 

A két osztály továbbra is szorgalmasan végzi munkáját. A félévkor és tanév végén, két nyelven, magyarul és németül kiállított bizonyítványok a német iskolai bizonyítványhoz is csatolhatóak.

Amennyiben szeretné, hogy gyermeke részt vegyen a magyar nyelvű foglalkozásokon, jelentkezését a beiratkozas.bw.kmi@gmail.com e-mail címen várjuk.

Ha pedagógusként segítené munkánkat, az ujtanar.bw.kmi@gmail.com címre várjuk önéletrajzát.