tübingen

Tübingen címere

Köszöntjük a tübingeni tagiskola oldalán, reméljük, szívesen veszi bemutatkozásunkat és örömét leli majd az olvasottakban!

Tübingen Stuttgarttól mintegy 40 km-re délre a Schwäbische Alb északi peremén fekszik.

Meredek lépcsők, szűk utcák és gyönyörű oromtetejű házak határozzák meg a városképet az óvárostól egészen a kastélyig. A szépen helyreállított középkori városközpont sok bájt áraszt magából, az üzletek, utcai kávézók, éttermek és vendéglők sétára és időtöltésre invitálnak. Az pedig, hogy Tübingenben mindig történik valami, a várost benépesítő 28.500 diák mellett egyáltalán nem meglepő. Valódi népi mulatság a gondolaverseny (Stocherkahnrennen) a Neckar-sziget körül, amely valószínűleg a legvadabb látványosság a tübingeni rendezvénynaptárban. A célvonalat elsőként elérő csapat egy hordó sört kap, ezzel szemben a vesztes csapatnak meg kell innia fél liter csukamájolajat: El lehet képzelni mekkora diákcsínnyel sikerülhetett egy ilyen rendezvényhez áldást kapni.

 

Ebben a gyönyörű történelmi városban sikerült 2016-2017-es tanévben a mi tagiskolánkat is megnyitni, 30 diák kezdhette meg magyar nyelvű tanulmányait egy óvódás és egy iskolás csoportban. 2017-2018-as tanévben 18 új diák iratkozott be, 2018-2019-ben 9 új tanuló és a 2019-2020-as tanévben még 5 tanuló érkezett hozzánk. Az első év után 3 csoportra bővült a tagiskolánk, jelenleg egy óvodás, egy alsós és egy felsős csoportban folyik a tanítás.

Egy tanévben húsz tanítási napon, szombatonként 3 órát tartunk. 10:00 órától kezdődik a tanítás és 12:45 órakor fejeződik be.

 

Az ovinkban rengeteg hangszeres, énekes foglalkozás várja a kisgyermekeket, mondókákat, versikéket tanulhatnak, mesehallgatás után foglalkoztató feladatokkal ügyesíthetik a kis ujjacskáikat.

Az alsós csoportban megtanulják a gyerekek a magyar ábécét és annak különlegességeit, tanulnak „magyarul” írni és olvasni. A német oktatásrendszert figyelembe véve, erre persze csak akkor kerülhet sor, ha a német általános iskolájukban befejezték az első tanévet, hogy a betűtanításban ne okozzunk zavart. De addig is sokat barkácsolnak, környezeti megfigyeléseket tesznek, mesélnek, magyar nyelvű mesefilmekkel találkoznak, melyeket projekt módszerekkel dolgoznak fel.

A felsős csoportban nagy hangsúlyt fektetünk a helyesírásra, az írásbeli kifejezőképesség fejlesztésére is. Számos munkánkat kooperatív tanulócsoportokban végezzük, így rendkívül sok területen tudjuk tanulóink képességeit, készségeit fejleszteni (figyelem; emlékezet; gondolkodási műveletek, képességek; kommunikációs képességek; szociális képességek). húsvét felirat a táblán

Fontosnak tartjuk, hogy minden évben kiolvassanak a tanulók egy magyar nyelvű könyvet, lehetőség szerint magyar író tollából származót. Ezt a hagyománnyá váló projektünket vetélkedővel, könyvismertetővel zárjuk.

Célunk, hogy magyar nyelvből sikeres Zertifizierung és/vagy Junior ECL nyelvvizsgát szerezhessenek felsőseink.

projektmunka, térképes feladat kis köny a gyerek kezében

Mint a Konzuli Magyar Iskola minden tagiskolája, mi is szervezünk központilag felügyelt éves projekteket. 2019-ben például március 15-re készültünk és tartottunk egy családi projektnapot, mely alkalomra hívtunk díszvendégeket. 

Tamás Péter, az Erdélyi Világszövetség (EVSZ) elnöke, Nagy-Portik Katalin, az EVSZ ösztöndíjasa és Dán Bernadette a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet munkatársa voltak vendégeink, akik sok szeretettel megtiszteltek minket látogatásukkal, és szívesen részt vettek a családi keresztrejtvény-játékunkban is.

díszvendégek

 

táncos csoportkép március 15-i rajzok

 

A 2019-20-as tanévben az újabb projektünk a húsvét és a hozzá kapcsolódó magyar hagyományaink. Erre az alkalomra az iskolánknak helyet adó intézmény vezetőségét várjuk szeretettel.

Az éves projekteken kívül minden évben tartunk a szülőkkel közösen Mikulás és karácsonyi ünnepséget, év végi kirándulást, ezek a programjaink remek közösségkovácsoló hatással vannak, mint kicsikre, úgy a nagyokra is.

Mikulás az oviban, csoportkép

Mikulás és a krampusza

 

Nagyon összetartó csapatot alkot immár a tübingeni magyar iskola. A tavalyi évünkben például az entringeni vadasparkban töltöttünk egy felejthetetlen napot, ahol az ovisokon keresztül a felsősökig vegyes csoportokat alkotva közös kincsvadászatra indultak tanulóink Berg Judit Lengemesék című könyvének ihletése alapján.

teknős rajz Tópartján jártak kuruttyoló békák társaságában, ugrándoztak a tavirózsákon, vagy épp tojásukból kikelő mocsári teknősöket készíthettek. Eközben a szülők finom grillételeket sütögettek a tábortüzünknél a már éhes csemetéiknek.

Anyák napjáról sosem feledkezünk meg, próbálunk kis boldogságkönnycseppeket fakasztani, ebben is nagyon sikeresek vagyunk.

 

Hálásak lehetünk az SZMK tagoknak, a szülőknek, hogyha bármiben kérjük segítségüket, rögtön mellettünk állnak, mindenért lelkesednek és isteni finom süteményeket sütnek.

 

Nagy hangsúlyt fektetünk még arra is, hogy külsős kapcsolatainkat minél szorosabbá tegyük, hagyományokat teremtsünk és azokat ápoljuk. Jó kapcsolatban állunk egy magyarországi általános iskolával, mely igen sok lehetőséget ad barátságok kialakítására, egy hű levelezőtárs megtalálására.

Ezenkívül kapcsolatban vagyunk egy közeli idősek otthonával, hol szívesen várják minden évben a tanulóinkat magyar és német nyelvű előadásokra, közös ünnepségekre, vagy csak egy kis együttlétre.

Így tettük ezt a 2019-es évben, mikor anyák napi ünnepségünket vittük a gyerekek által készített ajándékkal a nagymamáknak, nagypapáknak, sőt volt közöttük már dédi is. 2020-ban egy zenés-verses délelőttel fogjuk őket meglepni.

két kislány az öregotthonban virágok rajza oregotthonban

 

Ha esetleg még részletesebb információt szeretne a tübingeni magyar iskoláról, szívesen ellátogatna hozzánk egy tanítási napra, vagy beíratná gyermekét hozzánk, kérjük, érdeklődjön az alábbi e-mail- címen: beiratkozas.bw.kmi@gmail.com

 

német köszönet

 

 

Kiemelt kép – pixabay.com