óvodánkról

Általánosan intézményünkről

A Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus által létrehozott hétvégente működő magyar iskola, amely 3 éves kortól már az óvodáskorú gyermekeknek is kínál magyar nyelvű foglalkozásokat.

 

Az iskola és óvoda jelenleg kilenc városban működik:

Stuttgartban, Ludwigsburgban, Wellendingenben, Tübingenben, Baden-Badenben, Renningenben, Heidenheimban, Radolfzell am Bodenseeben és Ulmban.

 

Az egyes tagintézményeinkről a helyszínek leírásánál olvashat bővebben.

 

Az iskola a konzulátus által létrehozott, minden magyar csoporttól, egyesülettől független, minden magyar anyanyelvű gyermek számára nyitott iskola, mely a magyar és német állam által elismert szervként, ezen államok és a konzulátus által előírt szabályok, elvek alapján működik. Az iskola vezetésében részt vesz a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus, Dr. Berényi János főkonzul, az általa megbízott Magyar Tanárok Képzési és Nevelési Egyesülete (ULBE) és az iskola vezetője, Eberling Tímea, illetve Reichle Viktória iskolavezető helyettes.

A tanári kar a mindkét államnál hivatalosan bejelentett állandó és helyettesítő pedagógusokból áll.

Az óvoda célja, hogy a tanulók játékosan bővítsék magyar nyelvtudásukat, felkészüljenek a magyar iskola megkezdésére, megszeressék a magyar hagyományokat, kultúrát, és megőrizzék magyar identitásukat.

2016 óta a Magyar Tanárok Képzési és Nevelési Egyesülete (ULBE) segíti a szervezési és pedagógiai feladatok ellátását. Az egyesület a tanítás mellett tanórán kívüli tevékenységeket is szervez tanulói számára.

Az óvodások egy tanévben 60 óra foglalkozáson vehetnek részt. A foglalkozások pénteken vagy szombaton zajlanak. A foglalkozásokra a konzulátus által rendelkezésre bocsátott helyen, bérleti szerződés alapján német iskolák osztálytermeiben kerül sor.

Az óvodások év végén oklevelet kapnak a foglalkozásokon való részvételükért, a szülőket pedig értékelőlapon követhetik nyomon gyermekük fejlődését.

 

Az iskola története

A Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola a 2015/16-os tanévben kezdte meg működését 3 helyszínen 110 tanulóval. A második tanévben a helyszínek száma 6-ra, a tanulók létszáma 230 főre nőtt. A harmadik tanévben már 8 helyszínen 317 diák részvételével zajlott az oktatás. 2018 szeptemberében Baden-Badenben újabb tagiskola nyitotta meg kapuit, így a tanulók száma már 350 főhöz közelít.

A tagiskolákban a szülők kérésére indultak el az óvodás csoportok, sőt Ludwigsburgban külön iskolaelőkészítő csoport is indult.

2016 óta a Magyar Tanárok Képzési és Nevelési Egyesülete segíti a szervezési és pedagógiai feladatok ellátását. Az egyesület a tanítás mellett tanórán kívüli tevékenységeket is szervez tanulói számára.

 

Az egyesület tevékenységéről bővebben itt olvashat.