iskolánkról

 

Az iskola története

A Stuttgarti Magyar Főkonzulátus által létrehozott hétvégente működő magyar iskola, a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola a 2015/16-os tanévben kezdte meg működését 3 helyszínen 110 tanulóval. A második tanévben a helyszínek száma 6-ra, a tanulók létszáma 230 főre nőtt. A harmadik tanévben már 8 helyszínen 317 diák részvételével zajlott az oktatás. 2018 szeptemberében Baden-Badenben újabb tagiskola nyitotta meg kapuit, így a tanulók száma már 350 főhöz közelít.


Az iskola jelenleg tíz városban működik:

Stuttgartban, Ludwigsburgban, Wellendingenben, Tübingenben, Baden-Badenben, Renningenben, Heidenheimban, Radolfzell am Bodenseeben,Ulmban és Pforzheimban.

 

Az egyes tagiskolákról bővebben itt olvashat.

A tagiskolákban a szülők igényeinek megfelelően már óvodás csoport is van, sőt Ludwigsburgban külön iskolaelőkészítő csoport is indult.

2016 óta a Magyar Tanárok Képzési és Nevelési Egyesülete segíti a szervezési és pedagógiai feladatok ellátását. Az egyesület a tanítás mellett tanórán kívüli tevékenységeket is szervez tanulói számára.


Az iskola a 2019/20-as tanévtől az ECL nyelvvizsgarendszert működtető európai uniós tagállamok konzorciumának akkreditált vizsgahelye. Intézményünkben magyar nyelvből államilag és nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány szerezhető.

Az iskola a konzulátus által létrehozott, minden magyar csoporttól, egyesülettől független, minden magyar anyanyelvű gyermek számára nyitott iskola, mely a magyar és német állam által elismert szervként, ezen államok és a konzulátus által előírt szabályok, elvek alapján működik. Az iskola vezetésében részt vesz a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus, Dr. Berényi János főkonzul, az általa megbízott Magyar Tanárok Képzési és Nevelési Egyesülete (ULBE) és az iskola vezetője, Eberling Tímea, illetve Reichle Viktória iskolavezető helyettes.

A tanári kar a mindkét államnál hivatalosan bejelentett állandó és helyettesítő pedagógusokból áll.


Az iskola célja, hogy a tanulók az iskolából kikerülve helyesen tudjanak magyarul írni és olvasni, az általános műveltséget magyar nyelven is elsajátítsák, megszeressék a magyar hagyományokat, kultúrát, és megerősödjön magyar identitásuk. Emellett, amennyiben magyar nyelvvizsgát szeretnének tenni, az iskola erre is felkészíti őket.

 

Az óvodáról bővebben itt olvashat.


2016 óta a Magyar Tanárok Képzési és Nevelési Egyesülete (ULBE) segíti a szervezési és pedagógiai feladatok ellátását. Az egyesület a tanítás mellett tanórán kívüli tevékenységeket is szervez tanulói számára.

 

Az egyesület tevékenységéről bővebben itt olvashat.


A tanulók egy tanévben 60 tanórán vehetnek részt. Az oktatás pénteken vagy szombaton zajlik. A tanítás a konzulátus által rendelkezésre bocsátott helyen, bérleti szerződés alapján német iskolák osztálytermeiben történik.


A tanulóknak lehetőségük van vizsgázni, és az év végi zárójegyet a német állami iskolák a saját bizonyítványukban feltüntetik. A vizsgán egy ún. minimum jegyzékben rögzített követelménynek kell megfelelniük.