ludwigsburg

Iskolánk 2015-ben nyitotta meg kapuit. A 2015/16-os tanévet 38 tanuló kezdte el. Ebben a tanévben egy iskola-előkészítő és két iskolás csoportunk indult.

A következő, 2016/17-es tanévben 43 új tanuló jelentkezett iskolánkba. Ebben az évben indítottuk óvodás csoportunkat is 18 gyermekkel. A 2017/18-as tanévben 32 új tanulóval gyarapodott iskolánk. A 2018/19-es tanévben még 31 új diák iratkozott be. 2019/20-ban az új tanulók száma 14 volt, jelenleg egy óvodás, egy iskola-előkészítős és négy iskolai csoportban folyik az oktatás.

A legkisebbek, 3 éves kortól az óvodás csoportba kerülnek, ahol szakképzett óvodapedagógusunk foglalkozik a gyermekekkel. A nagyobbak, 5 éves kortól az iskola-előkészítő csoportot látogatják. 7 éves kortól a tanulók az alsó osztályokba, s a legnagyobbak, 12-13 éves kortól a felső osztályba járhatnak. Egyes tanulók osztályokba sorolása függ a nyelvtudásuktól is.

          A ludwigsburgi magyar iskolában tanévenként 20 alkalommal van tanítás. Szombat délelőttönként 3 tanórában van foglalkozás, ami 10 órakor kezdődik és 13 órakor ér véget. A tanítás a Magyar Oktatási Minisztérium által megszabott tanterv szerint zajlik. A tanórák minden tanév előtt alaposan átgondolt és előkészített, a tanulók igényeit és kívánságait is figyelembe vevő, a minisztériumok által jóváhagyott tanmenet szerint folynak.

  

          A tanulóinknak iskolánkban lehetősége van az oktatást segítő, azzal összefonódó tematikájú szakkörökön részt venni. Az elmúlt tanévtől kezdődően a gyermekek színjátszókörön vehetnek részt valamint egy természetbúvár szakkör is várja az érdeklődőket.

 

A színjátszó műhelyben drámapedagógiai játékokon keresztül ismerkednek a diákok a színjátszás fortélyaival és emellett a tanév során tanulnak egy-egy színdarabot is, melyet az egész iskola előtt elő is adnak mindenki nagy örömére.

A 2019/20-as tanévben az utolsó tanítási napon egy gyönyörű Betlehemes játékot mutattak be, év végére pedig a tavaly elkezdett zenés színdarab, a Dzsungel Könyve egy adaptációjának folytatásával készülnek. 

betlehemes csoportkép

A természetbúvár szakkörön természeti jelenségeket figyelnek meg, egyszerű kísérleteket végeznek a gyermekek. A megismerés a közvetlen tapasztalatszerzésen alapul, a diákok a szakkörvezető irányításával végigjárják a megismerés induktív útját (megfigyelés, mérés, összehasonlítás, leírás, általánosítás), ami módot ad a diákok látásmódjának fejlesztésére és az ismeretek integrált közvetítésére.  A tantermi foglalkozásokon kívül minden tanévben egy kiránduláson is részt vesznek a gyermekek. Idén szeptemberben az őszi erdővel ismerkedtek; fákat, növényeket, gombákat határoztak meg, a tisztáson a piknik után erdei tetoválást készítettek és a kirándulás végén még állatnyomokat is öntöttek ki gipsszel a lelkes kis természetbúvárok.

természetbúvár gyerekek a természetben

A legkisebbeknek minden óvodai és iskola-előkészítős foglalkozáson alkalmuk nyílik hagyományőrző népi játékokat játszani és egyszerűbb népi táncokat tanulni, amelyek szorosan beleépülnek a foglalkozások tematikájába. Egyik tanévben a gyerekek még fel is léptek egy kis műsorral egy környékbeli település falunapján.

 

Iskolánkban a tanítás mellett igény szerint felnőtteknek szóló kurzusokat is szervezünk a gyerekek tanítási idejével párhuzamosan. Új kurzus indítására akkor van lehetőség, ha van rá megfelelő számú jelentkező ill. szakkörvezető. Így tartottunk a 2018/19-es tanévben fitness tanfolyamot a szülőknek, a 2019/20-as tanévben pedig német nyelvtanfolyam indult B2 szinten.

 

Iskolánkban immár hagyománnyá vált az évenkénti nagy családi projektnap lebonyolítása, amit egy-egy nagyobb nemzeti, világi, illetve vallási ünnep alkalmából rendezünk. A március 15-i szabadságharc emlékére rendezett projektnap és ünnepély konzulátusi vendégekkel nagy élmény volt mind a szülőknek, mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak. 

A mindennapos tanítás során is nagy hangsúlyt fektetünk az élménypedagógiára. Ennek jegyében és az egészséges táplálkozás téma keretein belül látogatott el például a második osztályunk a ludwigsburgi piacra, ahol zöldséget és gyümölcsöt vásároltak, amit aztán az iskolába visszatérve előbb fajtáik szerint csoportosítottak, aztán pedig egy közös tízórai során jóízűen elfogyasztottak. 

Itt olvasható beszámoló a ludwigsburgi piac látogatásáról.

terített asztal

Kirándulásaink minden évben várva-várt és nagy élményt nyújtó események. Immáron tradicionálissá vált, hogy az év lezárásaként egy magyarsággal kapcsolatos tematikus kirándulást rendezünk Ludwigsburg környékén.

A 2016-17-es tanévben a bietigheimi erdőben a Honfoglalást játszottuk el a gyerekekkel. A diákok játékos feladatokon keresztül ismerkedtek a kalandozó magyarok életével, magyar mondákkal, rovás írással. Az esemény korhű hangulatát Csizmadia Lászlónak és a Jövőnk Kincse a Múltunk Testvérszövetségnek köszönhettük, akik saját készítésű korhű ruhákat és fegyvereket bocsájtottak rendelkezésünkre.

Itt olvasható a beszámoló az eseményről.

csoportkép

A 2017/18-as tanévben a Mátyás király emlék-évhez igazodva kirándulásunk a „Màtyás király udvarában” címet viselte. Csizmadia László és a Jövőnk Kincse a Múltunk Testvérszövetség ismét csodálatos ruhákkal látott el bennünket, olyannyira, hogy az összes szülőnek és az összes diáknak lehetősége volt korabeli ruhákba öltözködni egy gigantikus csoportkép erejéig. A gyerekek egy akadályverseny során ismerkedtek a mátyáskori élettel, Mátyásos mondákkal. A legnépszerűbb állomás természetesen az íjászat volt, ahol Csizmadia László irányításával sajátkészítésű, korhű íjakkal lőhettek célba a gyermekek.

Itt olvasható részletesebben a kirándulásról.

kiscsoport

A 2018/19-es tanévben Ingersheim mellett „Hajrá Magyarok” címmel tartottunk egy diákolimpiát, ahol a gyermekeknek játékos sportvetélkedőkön keresztül nyílt alkalma megismerkedni az olimpia szellemével, olimpiai sportágakkal, magyar olimpikonokkal és más híres magyar sportolókkal. „Stadionunkba” még az olimpiai láng is megérkezett és a diákok, pedagógusok és szülők közös bemelegítése után kezdetét vehette az olimpiai verseny. Az élménydús napot a hagyományos, közös grillezés és a színjátszó szakkörös diákok előadása zárta le.

kiránduláson

A tanulóknak iskolánkban lehetőségük van tehetségüket és tudásukat több területen is megmutatni. 2018-ban szavalóversenyt rendeztünk iskoláink tanulói között, 2019-ben pedig a március 15-i ünnepség és projektnap keretén belül rajzpályázatot hirdettünk.

      

Magyarország rajza

Tanáraink munkáját a szülői munkaközösség támogatja. Az SZMK részt vesz a rendezvényeink előkészítésében és segíti azok lebonyolítását. Nekik köszönhető például,  hogy minden évben dec. 6-án ellátogat hozzánk a „Magyar Mikulás”, aki magyarul szól a diákokhoz és a szülők által Magyarországról beszerzett csomagokat hoz a gyerekeknek. Kisebb projektek, s egyéb tevékenységeink megvalósításában és szervezésében is segítséget nyújt az SZMK, alapanyagok, eszközök beszerzése, s az előkészítés terén, sőt segítik az iskola területén a rend és a fegyelem fenntartását is.  

két gyerek a Mikulással

Iskolánk Ludwigsburg központi részén helyezkedik el, a vasútállomástól gyalogosan 5 perc alatt érhető el. Nagyon fontos számunkra, hogy gyermeke kellemes, nyugodt környezetben tanulhasson, tantermeket egy német iskola biztosít számunkra. Az iskola pontos címét csak személyes kapcsolatfelvétel után kaphatják meg az érdeklődők. Ennek oka gyermekeink biztonsága.

Ha felkeltettük az érdeklődését, kérjük keressen bennünket, szeretettel várjuk iskolánkban!

 

Ha szeretné gyermekével megtekinteni iskolánkat, próbaórán részt venni, akkor jelentkezzen az alábbi emailcímen: beiratkozas.bw.kmi@gmail.com

A beiratkozásról itt olvashat bővebben.

 

 

Kiemelt kép – pixabay.com