Március 15.

 

Ó, akkor, egykor, ifjú Jókai 
És lángoló Petőfi szava zengett, 
Kokárda lengett és zászló lobogott; 
A költő kérdett és felelt a nemzet. 
Ma nem tördel bilincset s börtönajtót 
Lelkes tömeg, de munka dala harsog, 
Szépség, igazság lassan megy előre, 
Egy szebb, igazabb, boldogabb jövőbe. 

Juhász Gyula: Március idusán

Március 15-e minden magyar embert büszkeséggel tölt el. Az 1848-as szabadságharcra való megemlékezés minden évben fontos esemény. A Baden-Württembergi Konzuli Iskolai tanulói az idén is mind a 9 helyszínen megemlékeztek a nemzeti ünnepről, a stuttgarti kisalsós csoport néhány tanulóját az a megtiszteltetés érte, hogy verset mondhatott a Stuttgarti Magyar Főkonzulátus szervezésében összeállított ünnepi műsorban. Két felsős tanuló pedig zeneműveket adhatott elő.

Lakatos Gréta és Nóra

Izsák Lilla

Mire is emlékezünk ezen a napon? Az 1848-as szabadságharcra, amikor Petőfi Sándor a Pilvax kávéházban elszavalta a Nemzeti dalt, Jókai pedig felolvasta azt a 12 pontot, amelyet Irinyi József fogalmazott meg. A sajtószabadság első lépése az volt, hogy a Landerer nyomdába kinyomtatták a 12 pontot a márciusi ifijak. Ezután az egyetemek hallgatóihoz szóltak, majd velük együtt a Nemzeti Múzeumhoz vonultak, hogy több tízezer ember szívében elültessék a szabadságszeretet vágyát és a Helytartó tanáccsal elfogadtassák követeléseiket.

Ez sikerült is, sőt az összegyűlt tömeg követelésére szabadon engedték a bebörtönzött Táncsics Mihályt. Győzött a forradalom, harc és veszteség nélkül.

A piros-fehér-zöld kokárda a mai napig őrzi annak emlékét, hogy a magyar nép mert nagyot álmodni a szabadságról, a függetlenségről.

 

Körmendi Mária

 

A képeken a műsor szereplői:

Címlapkép: Kapala Kincső és Nóra

Első fotó: Tóth Csongor és Csenge

Császár Liliána

Címkék: