Kristian világa

 

 

Kristian az egyik foglalkozáson mesélte, hogy hogyan eteti a kertjükbe időként belátogató mókust, ez akkor nagy hatást gyakorolt rám. Kristián halk szavú, ritkán megnyíló diákom, de ha az állatokról, a természetről van szó, akkor szívesen mesél. Kiderült, hogy nemcsak a madaraknak ad élelmet, és biztosít otthont a hideg napokon, hanem a rovaroknak is. Online órán még a kertjüket is megmutatta, és mivel pont a méhekről beszélgettünk, büszkén mondta, hogy ők is ültettek virágokat a méhecskéknek.

 

Kristian és a nővére, Tamara a családból hozza a természet és a környezet megóvásának igényét. Anyukájuk, Györgyi erről ezt mondta: „ A gyerekeket környezettudatosan neveljük. A környezet védelme fontos nekünk, nem szemetelünk és megpróbálunk úgy élni, hogy ne terheljük nagyon a környezetünket. Szemétgyűjtő akción is részt vettünk velük. Tudják, hogy jobb gyalog vagy biciklivel menni mint autóval. De Magyarországra a biciklis út nagyon hosszú lenne. Nem bántunk se növényt, se állatot, ezt is tudják, és betartják.

 

Sok filmet néztünk már velük a világ minden tájékán történő rossz és néha pozitív dolgokról (esőerdők irtása, óceán szennyezés) de a nutelláról ( pálmaolaj ) nagyon nehéz lemondani nekik, ezért az néha még becsúszik, de már egyre ritkábban!”

Kristian környezettudatossága nemcsak a környezetvédelem napján, de mindig példaértékű lehet, hiszen az otthonról hozott értékrend nála nem elméleti tudás, hanem aktív cselekvés.

 

Körmendi Mária

Címkék: