Mit tudnak a robotok és hogyan tanulnak? Portrérajzoló robot és a mesterséges intelligencia

Iskolánk tanulói meghívást kaptak a 2. Stuttgarti Tudományos Fesztivál keretében a SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) által rendezett robotika interaktív kiállításra. A stuttgarti főkonzulátus közvetítésének köszönhetően a Wellendingentől, Ulmon, Stuttgarton és Tübingenen át Ludwigsburgig több tagiskolánkból érkező gyerekek testközelből ismerkedhettek meg a robotok világával. De menjük csak sorban.

   

A stuttgarti városháza épületébe belépve máris egy izgalmas különlegesség fogadott minket. A nagyobb gyerekek és a felnőttek egy páternoszterrel, vagyis egy folyamatosan körbe forgó, nyitott kabinokból álló felvonóval mehettek fel az emeletre. A kisebbek ámultak, bámultak, majd a lépcsőn felfutva érték utol társaikat, ahol már a folyosón robotok fogadták őket.
Kicsik és nagyok körében egyaránt hatalmas sikert aratott Piktor-o-bot, a portrérajzoló robot. A bemutató során a szakemberek lefényképezték a vállalkozó kedvű gyerekeket, majd a robotkar egy filctoll segítségével 1-2 perc alatt el is készítette a néhány vonalból álló arcképet. A robot ugyan nem egy Picasso, de az átlag embernél “tehetségesebb” és ez az, ami teljesen elbűvölt mindannyiunkat.
A bemutató közben érthetően, a gyerekek életkorának megfelelően magyarázták el, mi is az a mesterséges intelligencia, hogy hogyan “tanulnak” a robotok és, hogy milyen nehézségek merülnek fel ezalatt a tanulási folyamat alatt.

Arról, hogy ezt és az ehhez hasonló technológiákat hol és hogyan hasznosítják, egy rövid előadást is meghallgathattunk: ipari robotkarokat láttunk meghatározott munkafolyamatokat elvégezni, szervízrobotokat néztünk, ahogyan kiszolgálják a vendégeket egy étteremben és megtudtuk, hogy mikor válhatnak majd ténylegesen önvezetőkké az autók.
Az előadás után mindenki maga is kipróbálhatta, hogy milyen egy „omniwheel”, vagyis egy minden irányban forgó kerekű robotot irányítani. Elárulom, nem is olyan egyszerű.

A gyerekek és a kísérő szülők nevében is mondhatom, hogy nagy élményben volt részünk és bármikor szívesen részt veszünk hasonló rendezvényen. Köszönjük a szervezőknek, a helyszínt biztosító intézménynek és a fejlesztő szakembereknek ezt az egyedülálló lehetőséget.

   

Végezetül íme két rövid élménybeszámoló:

“A tegnapi kiállításon az tetszett a legjobban, hogy a SZTAKI rajzoló robot nagyon rövid idő alatt lefotózott, a képemet átalakította egy vonalrajzzá, utána pedig egy kar le is rajzolt. És elég jól felismerhető vagyok a rajzon.” (Máté, 14)
“Érdekesnek találtam az előadást, mert elmagyarázták, hogy manapság mit tudnak a robotok megcsinálni. Pl. egy „parkour” pályán tudnak futni, ugrálni és még szaltózni is. Ezt persze csak sok próbálkozás és esés után sikerül nekik.” (Márk, 13)

Ernődi Tamara