1956. október 23. emlékére

 

 

Nemzeti Ünnep!

Nemzet és Haza!

Szabadság!

Magyarság!

Család és gyerekek!

Barátság!

Ma mindannyian megtapasztalhattuk e szavak mélységét.

Mi, mindannyian, akik ott voltunk, mindent beleadtunk abba, hogy egy közösségként ünnepelhessünk.

Lángoló szívvel, könnyes szemmel éltük meg a mai ünnepet.

Ismerjük erősségeink és gyengeségeink, de mindezek együtt tesznek minket egy közösséggé. Mindenki megtalálja helyét közöttünk!

   

Az Ulmi Magyar Kultúregyesület szervezésében, meghívására vették ki aktívan részüket az ünnepségen az egyesület tagjai, az ulmi Kék Duna Kórus, a Történelmi Vitézi Rend Németország Törzsszék vitézei valamint a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola ulmi tagozatának gyerekserege a pedagógusokkal, szülőkkel együtt.

Terülj asztalkám várta tanítás után az éhes sereget, majd az Ünnepség után állófogadás volt. Mindenki EGYKÉNT tevékenykedett a finomságok előkészítésében: egyesületi tagok, magyar iskolás szülők, kórustagok, s vitézek is.

A Lepke és Katicacsoport kórust alkotva dalolt, emelve magasba a saját kézzel készült magyar lobogót. A kicsik felnőtteket meghazudtoló komolysággal, áhítattal szavalták Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című versét.

 

Alsós, felsős tanulóink is összefogtak, egy nap alatt apró közösséget formáltak, és a hazaszeretet hullámhosszán gondolatokat tolmácsoltak, így emlékezve meg a hatvanhat évvel ezelőtti történésekről. Az alkalmi társulat egyik, Ausztriában élő tagja online volt jelen, és aki erre az alkalomra egy úttörő kisdiák bőrébe bújt bele, így közvetítve a nagyérdeműnek a kor nyomasztó légkörét, mindennapjait.

 A társak nem pusztán prózát mondtak, vagy éppen szavaltak, hanem egy kicsit korabeli gyerekek lehettek, a lázadó ifjúság része, miközben 1956 egyik legnagyobb slágerét dúdolták, egyenes adásban Nagy Imrét hallgatták, majd a puskák elől menekülve meg sem álltak az országhatárig.

   

Székely Enikő, a Kultúregyesület Elnökasszonyának ötlete alapján, az esemény apropóján elkészült a Konzuli Iskola ulmi tagozatának Eredet Tere.

Az iskola pedagógusai közreműködtek a térkép technikai kivitelezésében, bejelölték a térképen saját csoportjaik gyerekeit, ki honnan, mely magyar tájegységről származik.

A térképet tovább gondolva, a szülők által lejelentett népdalok és népviseletek alapján Pap Krisztina elkészítette a Honnan is származunk… prezentációt, ahol a helyszínenkénti népviseletek, népdalok lettek bemutatva. Alább  látható  a gyűjtemény, adatbázis, amely nyitott és bővíthető:

Hisszük és valljuk Henry Ford gondolatait:

“Összejönni a KEZDET! Együtt maradni HALADÁS! Együtt dolgozni SIKER!”

Együtt lenni, maradni és dolgozni a célja és feladata az 1956-os forradalomról való megemlékező Ünnepségért felelős lelkes csapatnak:

–    az Ulmi Magyar Kultúregyesület aktív tagjaival együtt,

–    az ulmi Kék Duna Kórus,

–    a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola ulmi tagozatára járó gyerekek, szülők, pedagógusok családja

–    Történelmi Vitézi Rend Németország Törzsszék vitézei

Magyarul és szívvel…

(Székely Enikő az Ulmi Magyar Kultúregyesület Elnökasszonya , Szilágyi József és Pap Krisztina, a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola ulmi tagozatának pedagógusai)

 

Címkék: