“Ősz szele zümmög, aluszik a nyár már”

“Ősz szele zümmög,                      

aluszik a nyár már,                      

aludhatnál falevél,                         

ha leszállnál.    

 

Aludhatsz, falevél,  

 betakar a tél,  

reggel a kacagás                          

az egekig ér.”

 

(Szilágyi Domonkos-Gryllus Vilmos: Ősz szele zümmög)

 

Ezzel a kedves dallal, furulyaszóval kezdődött az október Baden-Badenben a Süni csoportban. 

Ezután színpompás képek segítségével meglátogattuk Magyarország legmagasabb pontját, megnéztük milyen csodás az őszi Mátra, képzeletben leballagtunk a hegygerincen, és “Mátra alján, falu szélén“ találtuk magunkat. Fazekas Anna szívmelengető meséjébe csöppentünk, hogy találkozzunk Öreg néne őzikéjével és Őzanyókával. A régi diafilm segítségével a színes képek megelevenedtek a falon. Mi is átéreztük az őzike honvágyát, a búcsúzást, a viszontlátás örömét.

A mese után mozognunk kellett egy picit, úgyhogy Süni Simi ma egy verses tornát tanított nekünk ”Csizmát húz a sündisznó” kezdettel.

Megvizsgáltuk, milyen az időjárás: napos vagy felhős, szeles, havas vagy esős. Beállítottuk az időjárás-mutatónkat.

Ezután Gáborka elaludt a lugasban. Álmában megjelent neki Szellőcske, Szelecske, Szél – Móra Ferenc meséjében. Megtudta, hogy milyen kellemes nyáron a Szellőcske, mert enyhíti a meleget, amikor a madárdallal táncol, milyen hasznos a Szelecske, mert viszi a hajókat, forgatja a malmok kerekét, röpteti a papírsárkànyokat, de amikor bömbölve, fákat tépdesve megérkezik a Szélkirály, mindenkinek menedéket kell keresnie. Még szerencse, hogy Gáborka édesapja időben érkezik. Milyen jó, hogy a családunkra mindig számíthatunk!

Az udvaron megkértük Szelecskét, hogy dobjon le nekünk néhány falevelet, amit versengve, még röptében megpróbáltunk elkapni.

Végezetül csodás, tarka őszi fákat alkottunk festéssel, krumplinyomdával és mindenki elkészíthette a saját időjárás-mutatóját.

Már alig várjuk a szombatot, az újabb Sünis kalandokat!

Gregusné Becker Mária

Baden-Baden

Címkék: