Az én Magyarországom: Debrecen – Virágkarnevál

Magyarország egyik legfontosabb ünnepén,  augusztus 20-án az  Államalapítás és a Szent Kenyér ünnepének napján rendezi Debrecen  a debreceni Virágkarnevált. 

Mivel az egész családom Debrecenböl származik, igen jól ismerjük ezt  a rendezvényt. Ezúton szeretném a debreceni Virágkarnevált  történetét bemutatni. 

A Virágkarnevál története 1905-ben kezdődött, a biciklisekből álló  virágkorzó bevételéböl mentökocsikat vásároltak a városnak. Az elsö  hivatalos Virágkarnevált 1966 óta rendezik meg. 

A karneváli felvonulás látványos virágkompozícióit magyar és külföldi  művészeti együttesek, tánccsoportok, zenekarok kísérik. A karneváli  menet a nagy állomástól indul és a Nagyerdei Stadionig tart. 

Hossza 6 km körülbelül 12-16 virágkocsi és több ezer fellépőből áll. 

 

Régen a virágkocsik a villamossíneken közlekedtek ,ezért az útvonal  kötött volt .A virágkocsik a villamos végállomásán voltak kiállítva. Késöbb , hogy ne legyenek a virágkocsik sínhez kötve ,dízelautokra  építették rá a kompozíciókat . Ekkor lehetővé vált, hogy akár más  útvonalon közlekedjenek . Ettől kezdve a Nagyerdei Stadionban lettek  a kocsik kiállítva a közönség számára.  

Napjainkban a környezetvédelem miatt elektromos kocsik  közlekednek, a vezető jól elrejtve, a virágok között helyezkedik el. 

 

Az elmúlt évben a korona járvány miatt a karneváli felvonulás elmaradt .A  résztvevők, csak hazai csoportok, a város különböző pontjain léptek  fel. A virágkocsik is szétszórva lettek kiállítva ezzel megakadályozva, hogy tömegek gyűljenek össze, emiatt jobban meg lehetett csodálni  a fellépőket és a kocsikat is. 

Eleinte a díszítéshez csak száraz virágokat használtak. Később egyre  gyakrabban friss virágokkal tették szebbé a kocsikat. Hogy a virágok szépek maradjanak előző éjszaka kerültek a kocsikra. A styropor  figurákat már hetekkel előre elkezdték a száraz virágokkal díszíteni. Régen katonák, gyári munkások később főleg diákok vettek részt a  diszítésben. 

Az egy hétig tartó Virágkarneváli program sok turistát vonz a városba.

 

 

Piros Anna Lisa – stuttgarti felsős

 

Címkék: