*A Magyar Tanárok Éves Továbbképzése Németországban, Stuttgartban : Szókincsfejlesztés a ChatGPT-vel*

A Németországban tevékenykedő magyar nyelvtanárok számára évente tartott továbbképzés a szókincs bővítésére fókuszált. A Dr. Petz Kata és Dr. Szita Szilvia által vezetett program célja az volt, hogy a pedagógusokat olyan eszközökkel és módszerekkel lássa el, amelyekkel hatékonyan bővíthetik diákjaik szókincsét. A rendezvényen a Baden Württembergi Konzuli Magyar Iskola tanárai is részt vettek. Az idei továbbképzés különös hangsúlyt fektetett a mesterséges intelligencia, különösen a ChatGPT oktatási lehetőségeire.

Az előadások és műhelyfoglalkozások során a résztvevők megtanulták, hogyan integrálhatják a mesterséges intelligenciát az oktatásba, és hogyan használhatják a ChatGPT-t a szókincs bővítésére. A tanárok megismerték a ChatGPT működését és alkalmazási lehetőségeit a nyelvtanulásban. Különösen fontosnak tartották a szókincs fejlesztését a valós élethelyzetek és beszédszituációk kontextusában.

   

A továbbképzés célja az volt, hogy a résztvevők inspirációt és gyakorlati ismereteket szerezzenek a hatékonyabb és izgalmasabb oktatáshoz. A modern technológia, mint a ChatGPT, új lehetőségeket kínált a magyar nyelvoktatásban, segítve a tanárokat a szókincsfejlesztésben, a tanulási folyamat személyre szabásában, valamint a diákok motivációjának növelésében.

Az esemény nagyszerű alkalmat kínált a Németországban dolgozó magyar tanároknak, hogy találkozzanak, tapasztalatokat cseréljenek, és együttműködjenek olyan témákban, amelyek a magyar nyelv tanításának hatékonyságát szolgálták. A résztvevők új módszerekkel és ötletekkel térhetnek vissza az osztályterembe, amelyek segíthetnek a diákoknak a magyar nyelv elsajátításában és a szókincs gazdagításában.

Köszönjük a referenseknek az érdekes előadást és a Liszt Intézet munkatársainak a munkáját.

Bandean Andrea

Címkék: