Gödöllői Királyi Kastély

Az én Magyarországom sorozatunk következő úticélja:

A Gödöllői Királyi Kastély vagy más néven a Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya, Budapesttől mintegy 25 km-re északkeletre helyezkedik el. Építtetője, a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Mária Terézia kancellár minisztere,Grassalkovich Antal (1694-1771). Az impozáns kastély tervezője Mayerhoffer András volt.

   

Érdekességek a kastélyról:

A kettős U-alakú nyolc szárnyának építése több szakaszban történt. A kastélyban fürdőt, söröspincét, színházat, zenetermet, kastély templomot, lovardát, narancs kertet, muzsikus gangot is kialakítottak.

 

1751-ben maga Mária Terézia aludt itt. Az ő tiszteletére építették a kastélyparkban látható királydombi pavilont.

 

Itt fogalmazta meg Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot 1849-ben, amit a Debreceni Református Nagytemplomban olvasott fel.

 

A Grassalkovich család férfiágának kihalása után a birtoknak több tulajdonosa is volt, majd egy belga banktól 1876-ben, a kiegyezés örömünnepe alkalmával, a kincstár megvásárolta az épületet, hogy mint királyi pihenőkastélyt Ferenc József és Erzsébet királynő rendelkezésére bocsássa. A királyi pár gyakran tartózkodott a kastélyban, különösen Sisi királyné kedvelte Gödöllőt. A királynői lakószobákat Sisi kedvencére, ibolyaszínére festették.

A II. világháború után a szovjet katonák raktárnak használták a kastélyt, majd szociális otthonként működött.

Jelenleg múzeumként működik, valamint rendezvényeket, esküvőket, koncerteket tartanak itt. 

További érdekes kalandokról olvashattok Faludi Ildikó és Reményi Márton által írt Herceg Egérváry Elemér naplója című könyvekből.

 

Nekem nagyon tetszett, aki teheti, legalább egyszer látogasson el!

 

Császár Liliána stuttgarti felsős

 

Címkék: