“Szüleim nyelvét a gyermekeim hangján elkopni nem hagyom”

A diaszpórában élő magyar gyermekek számára szervezett táborok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezek az alkalmak nemcsak a nyelvtudás és a magyarságtudat megerősítésére szolgálnak, hanem életre szóló élményeket is nyújtanak. Idén a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola Ulmi Tagozata is részt vett egy tíz gyermekből és két kísérőből – Bokor Ildikóból és Dobay Kingából – álló csoporttal a diaszpórában élő magyar gyermekek számára szervezett táborban. A táborban szinte a világ minden tájáról érkeztek magyarok: Spanyolországtól Ausztráliáig, Erdélytől Németországig, összesen mintegy 500 résztvevő volt jelen.

   
A program első napját Budapest felfedezésével töltötték a gyerekek, ahol megismerkedhettek a főváros történelmével és kultúrájával. Ezt követően a tábor helyszíne Sátoraljaújhely volt, ahol a gyerekek kisebb csapatokba rendeződtek, és csapatvezetők irányításával színes programokon vettek részt. A szervezők változatos tevékenységekkel töltötték meg a napokat, többek között sólyomreptetés, számháború, csapatzászló készítése, istentisztelet, mise, valamint a Magyar Összetartozás Hídjának meglátogatása és a Magyar Nyelv Múzeuma szerepelt a programban.
A tábor különleges légköre és a közös élmények erős barátságokat kovácsoltak. Ahogy a tízéves Eszter fogalmazott:
„A táborban nekem az tetszett a legjobban, hogy annyi jó program volt. Mert ha sok a program, akkor annyira nem veszem észre, hogy anya hiányzik. És még jó volt, hogy három szót tanultam, amit nálunk teljesen másként mondanak: szvetter = kardigán, szolga = csicska, recepció = porta. Köszi, hogy ott lehettem. Jövőben újra szeretnék menni.”
   

 

A nyolcéves Harmatnak pedig nem volt legjobb és kevésbé jó pillanata, neki minden jó volt és szeretne jövőre is vissza menni, legalább kétszer.

Anna (11) pedig így vélekedett:

”a legjobban az tetszett hogy megismerkedhettem más emberekkel és hogy új baràtokat szerezhettem”

Édua (14) így fogalmazott: “Nekem a táborban a legjobban az tetszett hogy sok új barátot szereztem! ❤️❤️”

 

A résztvevők nemcsak a közös nyelv és kultúra iránti szeretetüket erősíthették meg, hanem tapasztalatot szerezhettek arról is, hogy bárhol is éljenek a világban, magyar közösségre találhatnak. A magyar nyelv ápolása és használata minden diaszpórában élő gyermek számára közös kapocs, amelyet tovább kell adni a következő generációknak. Ahogy a cikk címében is olvasható: „Szüleim nyelvét a gyermekeim hangján elkopni nem hagyom.”

   

Külön köszönet illeti a Magyar Államot és a Rákóczi Szövetséget, akik lehetővé tették ennek a programnak a megszervezését, és hozzájárultak ahhoz, hogy a diaszpórában élő magyar gyermekek erősíthessék identitásukat és életre szóló élményekkel gazdagodhassanak.

   

Pap Krisztina, a Baden Württembergi Konzuli Magyar Iskola ulmi pedagógusa

   

 

Címkék: