BUOD Találkozó és Oktatásügyi Konferencia

 

A konferenciára idén 18. alkalommal került sor az újonnan épített Turul-házban, Kastl-Mennerbergben szeptember 21-22-én.

 

A Hárshegy Cserkészpark tökéletes helyszínt biztosított az elmét fejlesztő és a lelket ápoló hétvégének, ahol a BUOD tagegyesületek vezetői és a hétvégi magyar iskolák tanárai mellett, az egyéb magyar egyesületek vezetői, illetve egyéni támogatók és megfigyelők is meghívást kaptak.

Az esemény közös programjain 60 fő vett részt.

   

 

 

A szervezet elnökének, dr. Klement Kornélnak rövid, de annál lényegre törőbb bevezetője után dr. Szilágyi Péter, a Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára mondott beszédet, és érdekes információkat osztott meg a jelenlévőkkel.

 

A tagszervezetek, egyesületek bemutatkozásai után, Szórád Gábor, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség főtitkárának előadása a Diaszpóra Iskolatábor Projektet mutatta be.

A nap következő részét két csoportra osztva töltöttük.

A BUOD Találkozóra érkező vendégek számára, dr. Klement Kornél, a szervezet elnöke, valamint a konferencia szervezője az egyesületek közötti kapcsolattartás és az új tagok toborzásának fontosságáról beszélt.

 

Ezzel párhuzamosan, az Oktatásügyi Konferenciára érkezők, dr. Balatoni Katalinnal és Pereszlényi Erikával értekezhettek a diaszpórában történő magyar oktatás hazai szemléletéről. Itt rendkívül érdekes felvetések, javaslatok merültek fel. Többek között szó vplt a digitalizált tananyag fontosságáról, az esetlegesen újra visszatérő online múzeumi- vagy kiállításokról szóló tárlatvezetésekről. 

Az izgalmas előadások után jól esett a tartalmas vacsora, majd esti közös programként a táncház és a tábortűz körül zajló közös éneklés és szalonnasütögetés.

Másnap reggel mindenki kissé fáradtan (a jól sikerült szalonnasütés okán, igen későn/korán feküdt le a társaság jó része), de annál lelkesebben indultunk neki a második napnak.

Egy finom reggeli után közösen hallgathattuk meg Arany Tamás előadását egy fantasztikus kezdeményezésről, amely a Bibliát hivatott, híres és elismert magyar színészek (Széles Tamás például Jézus hangja, Zámbori Soma, Háda János, Király Attila…a teljesség igénye nélkül), szinkronhangjával, rádiójáték-szerű formában, különböző atmoszféra-hangeffektekkel és zenével, egy szélesebb közönség számára befogadhatóvá tenni. A méltán tisztelt és szeretett magyar színészek, a dramatizált Bibliával turnéfellépéseket is szerveznek.

Ezután a BUOD Találkozóra jelentkezők ismeretterjesztő és gyakorlati előadásokon vehettek részt. Elsőként Gorzó István, az audió és videó kezelést ismertette, majd Baczur Magdolna beszélt a pénztárkezelés és egyszerűsített könyvelés rejtelmeiről.

A padláson pedig, ismét a rendkívül tehetséges és felkészült pedagógus, jelenleg a Köznevelési Minisztérium helyettes államtitkárnője, dr. Balatoni Katalin tartott egy kincset érő foglalkozást a nevelés és oktatás iránt érdeklődő csapatnak.

 

A táncos, mozgásos élménypedagógiai bemutatót nagyon élveztem, és amellett, hogy feledhetetlen élményekkel gyarapodtam, módszertani ismereteimet is nagyban bővíthettem.

A következőkben ebédeltünk, közösen rendet raktunk a házban, és érzékeny búcsút vettünk egymástól.

   

Hazaindulás előtt egy rövid idegenvezetést kaptunk, egy öregdiáktól, az egykori magyar bentlakásos gimnáziumról,- ami 1958-2006-ig aktívan, több száz magyar diákkal működött – az otthont adó kolostorvárban.

 

Számomra egy ilyen konferencia még egészen új, de meglepően felemelő, lélekgyógyító és új tudásmagokat nyújtó élmény volt.

 

 

Cser Nóra