Bringára fel! Vár a Balaton!

Közeledik a pünkösdi szünet, majd a vakáció is, amikor végre kikapcsolódhatunk, sok izgalmas és értékes időt tölthetünk kirándulással, sportolással. Ha a család szeret kerékpározni, vágyik egy kis kalandra, és szeretné megismerni a Balatont és környékét, akkor jó döntésnek bizonyul a Balaton körüli kerékpárút, az úgynevezett “Bringakörút”.

 

Ha nézelődni is szeretnénk a túra közben fontos szempont, hogy milyen érdekes látnivalókat fedezhetünk fel útközben. Ha találunk néhány jó szállást, akkor akár egy hosszabb nyaralást is tervezhetünk.

Természetesen egy ekkora útra a megfelelő felszerelés sem hiányozhat: egy túrakerékpár, kisebb hibák, illetve defekt elhárításához alkalmas szerszámok, ragasztókészlet, túratáska, megfelelő ruházat, kulacs, enni-és innivaló, illetve az irataink és készpénz a szállás, valamint az enni-, és innivalók fedezésére.

 

A több, mint 200 km-es túrát legjobb ha Balatonalmádiban kezdjük, mivel itt található a Bringakörút nulladik kilométerköve. Nyugat felé indulunk, de ez csak egy lehetőség a sok közül – akárhonnan is indulunk és bármelyik irányba, maga az út lesz a lényeg.

Mi az, amit csak a Balaton adhat az utazónak?

   

A magyar tenger hangulata egyedülálló. A tó zöldeskék hullámain ringatózó vitorlások képe a nyári kék ég alatt a napsütésben olyan szép, akár egy festmény. Ugyanakkor nagyon is valóságos, hiszen az ember az orrában érzi azt a tipikus illatot, amit az iszap, a halsütödék és a víz elegye ad. Viharai hatalmasak, a vízen táncoló arany napsugarak viszont mesebelivé teszik az elcsendesülő hullámokat.

   

Nincs is jobb érzés, mint megmártózni a langyos vízben, vagy kitartásunkat és erőnlétünket lemérni a Balaton átúszásakor. A parton lángost enni vagy fagyizni hozzátartozik a balatoni életérzéshez.

Ha szerencsénk van, részesei lehetünk a füredi Anna-bálnak. Megcsodálhatjuk a keszthelyi kastély lenyűgöző szépségét. Kétségtelenül hatással lesz ránk a tájat uraló és múltat őrző Tihany az elveszett visszhangjával.

 

Ha elfáradunk, kompra szállhatunk, elidőzhetünk kicsit Szigligeten. Megismerhetjük Balaton környékének azt az arcát is Tutajossal, amit Fekete István olyan lenyűgöző szépséggel írt le a Tüskevár című regényében: a nádasok világát: a madarakat, a halakat és a vízi élőhelyek lakóit.

   

 

A Balcsi mindannyiunk kedvence, hiszen ezer arca van, mindenki megtalálja, ami neki tetszik: a balatonboglári kápolnát, a badacsonyi borokat, természeti kincseket, a lenyűgöző városokat, a fesztiválokat. A népművészet és a komolyzenei és rock koncertek teszik izgalmassá a nyári estéket, amikor a lágy nyári szellő simogatása érezteti velünk, hogy ez az a pillanat, amit újra és újra át kell élnünk.

Lőrinczy Virág – Körmendi Mária – Floudung Csilla