Luca nap

A név jelentése: világosság, pirkadat, hajnal, virradatkor születő, fényt hozó; ennek ellenére a Julián-naptár legrövidebb, és ezért a legsötétebb napja, amikor a gonosz erők életre kelnek. Ilyenkor a boszorkányok varázsereje is hatványozódik.

A név legjelesebb viselője a 3. században, Szicíliában élt, gazdag családból származott. Szüzességi fogadalmat tett Krisztusnak, vagyonát a szegények között osztotta szét, s amikor szülei egy pogány férfihoz akarták férjhez adni, inkább vértanúhalált halt, december 13-án. Ami nemcsak a névének napja lett, hanem a Nobel-díj átadás záró akkordjának is.

 

Az 5. századtól  a vakok,a szemfájósok, a pillangók és  menyasszonyok védőszentje lett. A középkorban Lúciát a temetők, temetőkápolnák védőszentjének is választották, hogy elhozza az örök világosságot a halottaknak.

Időjósló napnak tartották, egyrészt a hagyma 12 rétegéből következtettek az elkövetkező év csapadékosságára, illetve a Luca nap és a karácsony közötti időszak napjai egy-egy hónap időjárását jelezték előre.

Régen ezen a napon az asszonyok nem dolgozhattak, varrni pedig kifejezetten tilos volt, hiszen bosszúból a boszorkányok a tilalom megszegése esetén bevarrták a tyúkok tojókáját, persze, az asszonyok sem voltak restek, eldugták a seprűket, hogy ne menekülhessenek el a már felismert boszorkányok.

 

A legismertebb hagyomány a Luca-szék készítése. Ezen a napon kezdték el faragni kilencféle fából (kökény, boróka, jávor, körte, som, jegenyefenyő, akác, cser és rózsa), egyetlen szög sem lehetett benne, és mindennap csak egyetlen műveletet lehetett elvégezni, ám karácsony szentestére készen kellett lennie. Innen ered a mondás, hogy „Lassan készül, mint a Luca széke“.  Az éjféli misére magukkal vitték a széket, és ha a templom küszöbén ráálltak, a bejövők közül meglátták a boszorkányokat, akiket elszórt mákkal lehetett csak távol tartani, megsemmisíteni őket viszont a szék elégetésével lehetett.

Ugyanez a szék alkalmas volt a jövendőbeli férj megmutatására is, ahogy az apró kis cédulák is, amik egy-egy nevet rejtettek, és az utolsót az éjféli misén lehetett megnézni, azon volt az igazi neve. (Megjegyzem, nekem bejött, igaz 30 év késéssel, ezért másodszor is férjhez kellett mennem- ej, ej Luca!) A nehezített változat a 12 papír gombócba rejtése, ott a felszínre jövő első gombócban van a várva várt név.

A Luca napi pogácsába pénzt rejtettek, aki megtalálta, annak az útját szerencse kísérte, számíthatott az anyagi gyarapodásra.

kicsírázott búza Számomra a legkedvesebb a búza ültetése  ezen a napon. Ha karácsonyra szép zöld lesz, akkor a család jó egészségnek fog örvendeni és a bőség sem kerüli el a házat. Életem 58 évét végigkísérte ez a hagyomány, most is itt a búza az asztalomon, és elültetésre vár, remélem, gondoskodó szeretetem szépre növeszti majd.

Néha találkozom veled
olyankor nevetve kérdezed
vajon velem alszik-e még a Luca babám.

 

Nincs már szeme se,
karja se és itt- ott kilóg a belseje
mégis örül, hogy él az én Luca babám…

 

Mikor sírok átölelne
ha lenne még mivel
sírna is velem a Luca babám.

 

Halász Judit: Luca-babám