Medárd napja, június 8.

Csoóri Sándor: Medárdi eső  

Medárd nekünk megártott,
alaposan bemártott,
három hete csak zuhog,
ázik a bab s a murok,
petrezselyem zöldje is
és a holtak földje is.

 

Ázik, ázik a búza,
fejét a víz lehúzza,
beillene zsenge nádnak:
bokán fölül vízben állhat…

 

medard1

 

 

medard2 (1)

Medárd, Medárd, habókos,
hol a selyemlepke most?

Hol a futó gyíkocskák,
kik a kertem csíkozták?
És a fácánkakas hol
prüszköl, krákol, gyalogol?

Esik, esik, csak esik
kisestétől reggelig,
mintha csőrepedés volna
fönt az űrben, s reánk folyna:
vagy mintha egy szálló tenger
vándorolna fölöttünk el,
s hullatná a fölösleget,
eláztatva földet, eget.

 

Szent Medárd, a kora középkori frank püspök a szegények segítője és keresztény eszmék hirdetője volt. Neve Európa-szerte ismert, mint ahogy a névnapjához kapcsolódó időjóslás is: hogyha Medárd napján esik az eső, negyven napig esni fog. Ez a gabona betakarításának idején bizony komoly gondot okozhatott! Márpedig ennek a mondásnak komoly, évszázados megfigyelés az alapja, ugyanakkor természettudományos magyarázata is van. A negyven nap azonban legenda, hiszen pontosan nem határozható meg az időtartama az Atlanti-óceán felől érkező hűvös, páradús időjárásnak, talán a bibliai özönvizet idézi ez a szám.
A Medárd napi napsütés viszont bő gyümölcstermést és édes bort ígér. Medárd napján nem szabad folyóban fürödni, tartják egyes vidékeken, mert akkor a vizek királya magához vonzza a legjobb úszót is. Máshol ez a nap a len vetésének napja, mert akkor nem gazosodik be a föld. Néhol megvannak azok az ételek, amelyekkel el lehet űzni az esőt ezen a napon.
A hiedelmeken túl ez a nap is arra figyelmeztet bennünket, hogy jó a természet jeleire figyelni, hiszen ezek az üzenetek nekünk, értünk szólnak.