Irodalomról határtalanul a stuttgarti iskolában

Iskolánk és a Stuttgarti magyar könyvklub szervezésében a felsősök és a szülők 2019. október 19-én rendhagyó irodalom és történelem órán vehettek részt.

 

Vendégünk Korponay János, költő   és író, aki a Ház a második kerületben című könyvét mutatta be, amely monográfia, de egyben személyes vallomás is a 60-as, 70-es években Szabadkán eltöltött gyermek-, illetve ifjúkorról. 

A felsős tanulók a könyv egy-egy történetéhez rajzoltak illusztrációt, amelyet a szerzőnek ajándékoztak. Kapala Nóra és Kincső hangszeres előadása alkotta a kertét a könyvből bemutatott részleteknek, ők két novellát olvastak fel, Petrović Anna pedig verset mondott.

Az író az egykori Jugoszláviában született, az aktív munkáséveit Németországban töltötte, jelenleg Szlovéniában él. Míg a gyermekeknek arról mesélt, hogy milyenek voltak az iskolás évei, addig a felnőtteknek arról beszélt, hogy milyen kisebbségben, illetve külföldön megőrizni a magyarságot. Több kötetének témája az útkeresés, amely hazavezeti az embert.

Mit jelent a honvágy? Hol az igazi otthon? Ez a téma mindannyiunkat érint, így a beszélgetés még hosszasan folyt az órakeretből kilépve, az egyénileg megélt, mégis sok hasonlóságot mutató otthonteremtő törekvéseinkről.

 

Körmendi Mária

Címkék: