Várja az iskolapad kis diákjait

Csend honol az iskolák épületeiben. A kialakult helyzet miatt az oktatás az otthon falai közé költözött. A magyar iskola tanárai lázasan munkálkodnak most is azon, hogy az oktatás gördülékenyen tudjon folytatódni. Izzanak a laptopok, röpködnek az e-mailek. Ebben az időszakban jó visszaemlékezni az első félév eseményeire, amikor is a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola kis diákjai számot adtak tudásukról. 

A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki becsületesen készült. A munka meghozta gyümölcsét. Január 18-án izgatott gyerekek várták, hogy bizonyítsák tudásukat Stuttgartban, Ludwigsburgban, Baden-Badenben, Radolfzellben, Heidenheimben, Tübingenben, Wellendingenben, Ulmban, Renningeben. A vizsga mellett az addigi teljesítmény is értékelésre került és bekerült a bizonyítványba.  A sikeres vizsgák után, ahol szóban és írásban is bizonyítania kellett az iskolás korosztálynak, már csak a bizonyítványosztását kellett várni.

A diákok egész évben tanultak, gyakoroltak. A vizsgákon és az év során a tanárok, a pedagógia módszereknek megfelelően, kellő hangsúlyt fektetnek a stresszmentes és objektív értékelésre.

Stuttgartban, ahogyan a többi helyszínen is, február 15-én kerültek kiosztásra a bizonyítványok. A diákok termeikben izgatottan várták, hogy kézhez kapják a tudásukat igazoló lapokat. 

A jeles eseményen a szülők is jelen voltak, megörökíthették az átadás pillanatát.

iskolában

Ösztöndíjasként elgondolkodik az ember: mennyivel másabb ez a bizonyítvány. Mennyivel több tartalmat hordoz magában. Nemcsak a gyerek, az egész család kapja. A szülők, testvérek, nagyszülők. Megerősítése ez a távollétben a “magyarságnak”.

 

Tompos Szilvia

KCSP ösztöndíjas

 

Címkék: