Milán, a feltaláló

Milán a ludwigsburgi tagiskola  tanulója még csak 8 éves, de már most megmutatkozik a kreatív tevékenységeiben az egyediség és az átgondoltság . Amellett,  hogy amikor anyukája, Vass Mária-Magdolna, Babi  gyönyörű magyar énekeket tanít az iskola különböző csoportjainak, akkor Milán  is be szokott kapcsolódni az éneklésbe, néha gitárral is kíséri a dalokat. Milán kétnyelvű családból származik, és szívesebben nyilatkozik meg németül, de édesanyjától megtanulta a magyar nyelv és kultúra tiszteletét, a hagyományok megőrzését. Húsvétkor már kora reggel népviseletben verssel köszöntötte a csoport lányait és a tanárnéniket. 

– Nagyon szorgalmasan oldod meg a feladatokat  szombatonként a magyar iskolában, de úgy tudom, sok minden mással is foglalkozol. 
– Igen, szeretek gitározni.
– Mióta gitározol? Hogyan tanulsz gitározni? Van kedvenc zenéd?
– Már egy éve járok egy tanárhoz. Még nincs kedvencem, azt játszom, amit ő tanít nekem. De sok szép darabot megtanultam már tőle.
.
– Énekelni csak  nekünk szoktál az órán?
– Ott is, meg amikor lehet személyesen találkozni, akkor anyukámmal a gyerektáncházban is. Sok népi gyermekjátékot ismerek és sok dalt is.
– Van kedvenced?
– Sok kedvencem van, most a Megy a gőzös… és az Édes álom az, amit szívesen énekelek, dúdolgatok
 

Órákon, amikor valamit közösen készítünk a tananyaghoz, mindig nagyon ügyes vagy. Szoktál kreatívkodni otthon is?

 
– Azt nagyon szeretem.  Régebben varrtam is. Mindenféle öltést megtanultam, állatokat készítettem anya segítségével. Sok mindent tudok papírból hajtogatni, madarat és repülőt szeretek a legjobban csinálni.
 
– Szépen száll a repülőd? Engem is megtanítasz, hogyan kell csinálni?
– Szépen száll, jó messzire. Megtanítalak, persze.
 
 
– Mit szoktál legóból építeni?
– Színekre reagáló szenzoros autót, mindenféle gépet. Abból is szeretek repülőt építeni. Sok mindent el tudok készíteni a leírások alapján.
 

– Pont ez az, amiért ezt az interjút kértem tőled, ugyanis megfigyeltem, hogy amiket készítesz, azok nemcsak egyszerű  játékok, hanem használati tárgyak, mini robotok. Vannak köztük igazi egyedi találmányok. 

 
Beszélnél ezekről?
– Igen, bár szívesebben csinálom, mint  beszélek róla.
 
 
 
 
 
Ilyen például a legó-körző, ami emberi segítség nélkül egy ceruzával köröket rajzol, vagy a kis konyhai robotom, a paradicsom katapult, ami a szendvicsekre adagolja a paradicsomot, és van egy nyelvét nyújtogató robotom is. Szeretek gondolkozni azon, hogy mit lehet a legóból építeni, többet annál, ami a mellékelt útmutatásban van. 
 

– Szeretnél majd később is robotgépeket tervezni, vagy más terveid vannak?

– Igen, szeretnék robotokat készíteni, mérnök szeretnék lenni.
 
 
Kívánom, hogy Milán tervei valóra váljanak, s majdan elmondhassuk, hogy ez az innovációs szakember is a magyar iskola diákja volt valamikor.
Körmendi Mária
 
 
 
 
Címkék: