Tisza – az én Magyarországom

 

“Nyári napnak alkonyúlatánál

Megállék a kanyargó Tiszánál

Ott, hol a kis Túr siet beléje,

Mint a gyermek anyja kebelére.”

/ Petőfi Sándor: A Tisza /

Hasonlóképpen sietek én is a Tiszához, amikor hazautazom szeretett szülőföldemre, mint ahogy a kis Túr (a Tisza mellékfolyója) igyekszik a folyóba a költő szavaival élve.

 

 

Tiszai “gyerek” vagyok, a partján nőttem fel, vele együtt kanyargott az életem.

Gyermekként kalandos iskolai táborok helyszíne volt, ahová bőrönddel felpakolva érkezett a sok diák, többen először átélve az érzést, milyen a családtól, az otthontól távol tölteni pár napot. A tiszai fürdőzés mindennapos program volt, szigorúan csak a bólyáig merészkedve, ez jelezte ugyanis honnan kezd veszélyesen mély lenni a víz.

Sokan illetik a Tiszát a “kiszámíthatatlan” jelzővel, ami nem véletlen .

 

“Szegény Tisza, miért is bántjátok?

Annyi rosszat kiabáltok róla,

S ő a föld legjámborabb folyója.

 

Pár nap mulva fél szendergésemből

Félrevert harang zugása vert föl.

Jön az árvíz! jön az árvíz! hangzék,

S tengert láttam, ahogy kitekinték.

 

Mint az őrült, ki letépte láncát,

Vágtatott a Tisza a rónán át,

Zúgva, bőgve törte át a gátot,

El akarta nyelni a világot!”

 

Petőfi jól ismerte a folyó békés, csendes, de olykor rettenetes erővel fellépő természetét is. Bizony ifjúkoromban is sokszor megtörtént, hogy árvíz esetén a férfiak rohantak a gátra, amit homokzsákokkal kellett megerősíteni a felduzzadt folyó pusztítása ellen.

Arra is emlékszem, amikor gimnazista koromban kenutúrára mentünk és a túravezetőnk, -aki úgy ismerte a folyót, mint a tenyerét- váratlanul megállt a víz közepén kenujával és belengedte az evezőlapátot a vízbe, ami hihetetlen módon csak nagyjából fél méterre süllyedt el-ezzel jelezve, hogy a Tisza közepén is lehet sekélyebb szakaszra bukkanni, de a fák ölelésében, a part közelében sem ritka a pár méteres a mélység.

   

Nagyapám pedig rejtélyes örvényekről mesélt gyermekkorunkban, és egy fiatalemberről, akiről a mese végén kiderült, hogy ő maga volt az.

 

 

Történt egyszer, hogy a lányok előtt bátornak akart mutatkozni és beugrott a hídról a folyóba, azonban hiába volt jó úszó, egy kanyargó örvény elkapta és a meder aljáig vitte. Az élete múlt azon, hogy ismerte a szabályt: nem szabad kapálózni, amikor a folyó alját érinted, az örvény továbbáll és te feljössz a felszínre.

A Tisza, mint minden folyó: elsősorban a forró, gondtalan nyaralást jutattja eszünkbe, van azonban egy még fontosabb dolog amire megtanít bennünket: a természet tiszteletére.

 

Azonban aki ismeri a Tiszát, az úgy szereti ahogyan van, mint anya a csíntalan gyermekét.

Partján megannyi üdülési lehetőség rejlik , faházak, campingek, bográcsban főtt ételek füstös zamata és sült szalonna illata lengi be a környéket.

   

Tiszalökön hatalmas szárazföldi és vízi kalandpark csalogatja a kihívásokra vágyókat.

Gergelyiugornyán (Vásárosnamény) csodálatosan kiépített üdülőövezet található rengeteg szórakozási lehetőséggel.

 

 

 

A disco és karaokee klubok hétvégén működnek, ekkor ugyanis többszáz fiatal szórakozik a sok szabadtéri étterem teraszán. Hétközben viszont a családoké a főszerep, csendesebbek az esték, viszont vidámparki játékok és kisebbeknek való kikapcsolódási lehetőségek ekkor is bőven akadnak.

Egyik sétánk alkalmával örömmel fedeztük fel a Disneyland kicsinyített mását, egy szigetet, ahol a Disney mesék életre kelnek, és mi találkozhatunk kedvenceinkkel, hercegnőkkel és szuperhősökkel.

   

A nyári hőségben, ennyi kalanddal a hátunk mögött másra sem vágytunk jobban, mint egy finom sült halra a parton, hozzá egy hűsítő ital, majd irány a víííííííz!

 

 

Lőrinczy Virág