A Diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát tanító szakemberek szakirányú továbbképzése

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara a Kulturális és Innovációs Minisztérium és Nemzetpolitikai Államtitkárság folyamatos együttműködésének eredményeként, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával 2023-ban ismét húsz szerencsés, a diaszpórában oktató pedagógus kezdhette meg az egyéves képzését Győrben.

A 2023/2024-es tanévben Szegedi Kinga Noémi kolléganőmmel kezdhettük meg tanulmányainkat Győrben, a Baden-Württembergi Konzuli Magyar iskola képviseletében.

 

A temérdek kiváló program egyikeként az 1906-ra visszanyúló, győri Kékfestő Műhelyt látogattuk meg, amely egyike a magyarországi öt, UNESCO Világörökségét képző műhelynek, az emberiség szellemi és kulturális örökségeként.

 

A Műhelyben megismerhettük a magyar népi motívumok jelentőségét, hagyomány őrző szerepét és annak tovább örökítésének jelentőségét, amely a magyarságtudat fontos részét képezi.

A képzés során elsajátított tudás megerősített bennünket abban, hogy diaszpórában oktató pedagógusként milyen jelentős szerepünk van a hagyományok, ezáltal magyar identitásunk tovább éltetésében.

Akarsu Anikó