Szabad-e bejönni egy szép Betlehemmel?

Így hangzott fel a derék pásztorok kérdése december 9-én, szombaton a ludwigsburgi tagiskola színháztermében. Ekkor lépett fel ugyanis a színjátszó csoport 12 tagja a Betlehemes játékával, melyre hivatalos volt az iskola apraja-nagyja szüleikkel és barátaikkal együtt.

   

 

Október óta próbáltak a gyerekek a tanítás után 13 órától, hogy átadják az angyalok üzenetét, és megjelenítsék iskolatársaiknak a kis Jézus születését. A mi Betlehemesünkben keveredett a hagyományos pásztorjáték – a három pásztor: a nagyothalló öreg és két társának tréfás párbeszéde – és Jézus születésének bemutatása modern elemekkel. Így az angyalok szócsövön hirdették a pásztoroknak a kis Jézus születését, és útjelző táblát helyeztek ki számukra, hogy könnyebben megtalálják a helyes irányt Betlehembe. Szükségük is volt rá, mert a nagyothalló öreg pásztor a csillag után való tájékozódással is hadilábon állt.

Mesélőnk pedig egy békés karácsonyi este hangulatát idézve egy kényelmes fotelből, cicáját simogatva kommentálta az eseményeket.A betlehemes lezárásaként a gyerekek elénekelték a karácsonyi álom című dalt, amely könnyeket csalt a legtöbb szülő szemébe.

   

December 10-én, vasárnap a már rutinos csoportunk a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet vendége volt Bad-Cannstatt-ban, ahol délután, az istentisztelet után mutattuk be újra a Betlehemes játékot. Gémes Pál és a gyülekezet tagjai nagy szeretettel fogadták csapatunkat. A szeretetvendégség alatt az egész társulat egy külön asztalnál teával és finom süteményekkel erősítette magát a fellépés előtt. A műsor első számát, a Csöbörcsök Táncegyüttes apróságainak előadását is innen figyelték kis színészeink.

   

A szünet után pedig megmutathatták, hogy nemcsak az iskola falai közt, de „idegenben“ is helyt tudnak állni, és izgalmukat leküzdve, büszkén mondták a szövegüket és énekelték a dalaikat, hiszen a Betlehemes egy énekes játék.

 

„Mennyből az angyal eljött hozzátok, pásztorok“ – zengett az énekszó, és nemcsak színészpalántáink ajkáról, mert a dalokat az egész nézősereg együtt énekelte a gyerekekkel. A jól ismert, kedves dallamok igazi meghitt, karácsonyi hangulatot varázsoltak, amely az egész termet betöltötte.

   

 

A közönség lelkes tapsán kívül még egy kedves ajándéknak is örülhettek a gyerekek, amelyet Gémes Nóra adott át a műsor után minden fellépőnek. A finom cukorkák és gyümölcsök mellett egy igazi keresztény csoki Mikulás is lapult a csomagok mélyén és két karácsonyi dalokat tartalmazó füzetecske – amellyel mindenki magával vihette otthonába is a karácsony varázsát.

Köszönjük szépen a fellépési lehetőséget, a szeretetteljes fogadtatást, a sok dicsérő szót és a kedves ajándékokat!

Mindenkinek áldott, békés ünnepeket kívánnak a ludwigsburgi színjátszó csoport tagjai és vezetői

   

 

A ludwigsburgi betlehemes itt tekinthető meg

Fotó: Thorsten Reichle

Reichle Viktoria

Címkék: