Kajla kutya, a mi kis kalauzunk kötetei I.

Idei tanévünk nagy vállalása, hogy bejárjuk Magyarország vidékeit rónaságtól árkon-bokron-hegyen át mindenféle csodás településekig, miközben a tőlünk elvárható magas színvonalon osztjuk meg a magyar kultúra kincseit: nyelvet, kultúrát, történelmet, természetrajzot.

  Mi magunk sem gondoltuk volna, hogy lelkes pedagógusaink mellett más idegenvezetőnk – idegen? inkább haza-vezető társunk! –  is akad majd az úton: Kajla, a magyar kisiskolások nagy kedvencének mancsnyomai gyönyörű kötetekben alkotnak láncot. A könyvek és foglalkoztatók lapjain a bájos kutyus helyszínről helyszínre mindenféle érdekességet mesél, ezzel bármely korú olvasó kedvét meghozza a túrázásra és művelődésre. S persze: nekünk hatalmas segítséget nyújt ezzel a foglalkozásainkon!

Tagiskoláink az év utolsó heteiben kapták kézhez a Magyar Turisztikai Ügynökség által felajánlott kiadványokat, és a visszajelzések szerint osztatlan sikert aratott mindenütt. A továbbiakban ezekkel a darabokkal fogunk foglalkozni ajánlónkban (mintegy sorozatként). Van köztük olyan, amelyből tagiskolánként csak egy-egy darabbal rendelkezünk, de nem titkolt célunk mind a gyerekek, mind pedig a szülők figyelmét felhívni, hogy van lehetőség, sőt ajánlott belelapozni a Kajla-féle kalauzokba a foglalkozásaink előtt-alatt és után.

Elsőként a sorozatból a Hol vagy, Kajla? című kötettel foglalkozunk. Már első látásra különleges, hiszen rendhagyó módon félig-meddig kör alakú, nem a szokásos (unalmas?) téglalap. Illusztrációja minden tekintetben „mesés”, mégsem rugaszkodik el túl messzire a valósághű ábrázolástól. A könyv főszereplője elsősorban Kajla, és az általa kísért háromgyermekes család. Útjuk megkezdése előtt nagyon fontos és hasznos tudnivalókat osztanak meg a felelős természetjárásról, amelyről mindenképpen érdemes külön elbeszélgetni a gyerekekkel.

Mintha a könyv szerzői tudták volna, mely irányból közelítenénk meg mi, németországi külhoniak a Magyarországot: 40 turistaútvonalat sorolnak fel és helyeznek térképre északnyugatról nagyjából délkeleti irányba. Itt érdemes megjegyezni, hogy ezeket a turistautakat a továbbiakban a Turisztikai Hivatal folyamatosan bővíteni szeretné (a teljes listáért ide kell kattintani).

   

Rövid, izgalmas, jól megfogalmazott leírások mesélik el az egyes kirándulóhelyek leginkább figyelemreméltó részeit, s természetesen megjelenítik a turistautak kiindulási pontjait – teszik pedig ezt a cím leírása mellett egy korszerűbb technikával is: térképhez, illetve térkép-alkalmazáshoz csatolt QR kódok segítségével tudhatjuk meg, hová is kell eljutni pontosan. Minden helyszínhez az alábbi információkat is csatolják a túrázni vágyóknak: nehézségi szint, útvonalhosszúság, felbecsült időtöltés, „babakocsi- és kutyakompatibilis” útszakaszok, mosdók, parkoló, vendéglátóhelyek megléte, anyagi ráfordítás (belépőjegy) szükségessége.

A látnivalók tárháza szinte kimeríthetetlen: a békés erdei sétáktól a kilátókon át, tanösvény és élményközpont, játszótér, kisvasút, s megannyi más érdekes és emlékezetes kirándulás helyszínt vonultat fel úgy, hogy közben igazi túrázót farag a gyerekekből Kajla kutya mellett. A kis vándorok aztán tapasztalataikat aztán a kötet utolsó oldalán, „Felfedezéseim” címszó alatt írhatják le, vagy akár a következő részben – januárban – sorra kerülő „Kajla napló” füzetbe.

 

Meckelholt Orsolya