Katalin nap

Alexandriai Szent Katalin, 310 körül halt vértanúhalált. Nem véletlenül választották a filozófusok, a tanulók, az ügyvédek, a könyvtárosok, a fiatal nők és a gyermekeket gondozó dajkák védőszentjének, hiszen a maga korában  lány létére igen bölcs és tájékozott volt. Nevét azóta sokan adják leányuknak a magyar nyelvterületen és más európai népeknél is.

 

A név jelentése: tiszta, bár ez nem egyértelműsíthető, ahogy az eredete sem, a görög a legvalószínűbb, de számos más kultúrában is megjelent különböző alakváltozatban.
A becézése: Kata, Katácska, Kati, Katika, Katinka, Kató, Katóka, Katus, Katuska, Katalinka, Katica, Katuci. A balladáktól a népdalokon át a slágerekig fellelhetjük ezeket a változatokat.

 

Az advent időszak csendes várakozása előtti utolsó táncmulatság a Katalin bál, utána már lakodalmi mulatságot sem tartottak.

 

Ehhez a naphoz  kapcsolódó mondások, szokások:

„Ha Katalin kopog, Karácsony locsog” –így tartja a népi időjóslás. Vagyis ha november 25-én fagy, akkor karácsonykor esős, latyakos idő várható. A mondás fordítottja is ismert. Változata: „Ha Katalin fényben fürdik, a karácsony lében úszik”
Katalint dologtalan napnak tartották: nem fogták be az állatokat, nem őröltek búzát, nem sütöttek kenyeret.

 

Jóslónap is volt: a levágott és vízbe tett ág karácsonyi kivirágzása jelentette, hogy a lány férjhez megy a következő esztendőben. Egyes vidékeken orgonaágat virágoztattak. A férfiak a napi böjt után megálmodták jövendőbelijük nevét. (András-nap párjaként).

A történelemnek sok híres Katalinja volt. Akit kiemelnék: Katalin württembergi királyné, született Jekatyerina Pavlovna orosz nagyhercegnő  I. Vilmos württembergi király felesége, akinek a kápolnája Stuttgart és környékének sok pontjáról látható, hiszen a férje úgy építette azt az Untertürkheim fölé magasodó szőlős hegyre, hogy mindenhonnan látva érezhesse, amit a kápolna falára íratott: „A szeretet örök.”

 

Híres Katalinok: Karády Katalintól Kovács Katin keresztül Benedekffy Katalinig. Biztos mindenki gondolatában más Katalin jelenik meg: Dobó Katalin, Juhász Katalin. Nekem a szépemlékű dédanyám: Virincsik Katalin és a honlapunk lelke: Nagy-Portik Katalin.