A medve üzenete

A néphagyomány, a népi megfigyelések szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, és folytatja a téli álmot, mert még hosszabb ideig hideg lesz. Viszont, ha felhős az idő, akkor az azt jelenti a medvének, hogy már kint maradhat, közel a tavasz.

Weöres Sándor:

 A medve töprengése

 

 

Jön a tavasz, megy a tél,
Barna medve üldögél:
– kibújás vagy bebújás?
Ez a gondom óriás!

 

 

  Ha kibújok, vacogok,
  ha bebújok, hortyogok:
  ha kibújok, jót eszem,
  ha bebújok, éhezem.

 

  Barlangomból kinézzek-e?
  Fák közt szétfürkésszek-e?
  Lesz- e málna, odú-méz?
  Ez a kérdés, de nehéz!

Ehhez a naphoz, gyertyaszentelő Boldogasszony napjához , amit régen tavaszkezdő napként is emlegettek, egy másik megfigyelésen alapuló állatjósló népi bölcsesség is kapcsolódik „gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap”, vagyis ha szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél.

Ma már leginkább állatkertekben, vadasparkokban lehet az ilyen megfigyelést megtenni. Az ember elszakadt a természettől, sok állatot már csak az interneten vagy az állatkertből ismer.

Természetes élőhelyükön a medvék a tél beállta előtte jól felhalmozzák a zsírtartalékokat, a nyugalmi idő alatt abból nyernek energiát, és folyadék utánpótlást is, nagyon lassan ver a szívük és a testhőmérsékletük is lehűl.

A medvék időnként megjelennek Magyarországon is élelmet és életteret keresve, mert az ő otthonuk nem az állatkertben van.

 

Veresegyházon 1998 óta működik a Medveotthon, ami Kelet-Európa egyetlen medve menhelye, elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy otthont adjon azoknak a medvéknek, akiket kiszakítottak a természetes közegükből filmezés, cirkusz vagy egyéb mutatványok miatt. Ezeket az állatokat aztán a sorsukra hagyták, vagy nem megfelelő körülmények között tartották. Veresegyházon igyekeztek számukra és az ott élő farkasoknak is megfelelő életteret biztosítani, felismerve, hogy az ember felelőssége, hogy azokat a károkat, amiket a természetben okoz, valamelyest helyreállítsa.

Veresegyházon barlangokat és halastavakat alakítottak ki nekik, és a természetes növényzetet. Az emberek által nevelt medvék ritkán alszanak téli álmot, mert télen is elegendő táplálékhoz jutnak. Itt mindent megtesznek azért, hogy a menhely lakói igazi biztonságra, védelemre leljenek. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a medvecsaládok jól érzik magukat veresegyházi otthonukban, mint az, hogy az egyik anyamedve három kis medvebocsnak adott életet, akik azóta is nagy népszerűségnek örvendenek.

 

Ha nem is február másodikán, de mindenképpen érdemes ellátogatni a Medveotthonba, hogy a kedves plüssmackók ihletőit kicsit közelebbről is megismerjük. Szeressük őket továbbra is, és  vigyázzunk minden segítségre szoruló állatra, segítsük őket étellel, biztonságos otthonnal.

 

Lőrinczy Virág és Körmendi Mária