Mátra alján

 
 

 

” Mátra alján, falu szélén,

lakik az én öreg néném,

melegszívű, dolgos, derék,

tőle tudom ezt a mesét.”

/Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje/

 

A festői szépségű, lenyűgöző Mátra Magyarország legmagasabb hegysége. Itt található az ország legmagasabb pontja, a Kékestető, amely 1014 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik.

Kékestető gyönyörű panorámájával és friss, magaslati levegőjével a túrázók kedvelt célpontja.

A Mátraházáról induló legendás Kéktúra útvonal része, amely teljesítése során induláskor és érkezéskor, valamint különböző pontokon tudunk a túra-füzetünkbe pecsétet szerezni. A déli sípályához érve Kékestető felé visz az utunk, ahol megérkezünk a Tv-toronyhoz, amely kilátóként is működik, ezt követően pedig az északi sípályához érkezünk.

   

A Tető Étteremben feltölthetjük az elemózsia-és vízkészletünket , majd haladunk tovább: a következő állomás Sas-kő (898 m). Erdők, csodálatos vízesések és ösvények mentén barangolunk, mikor hamarosan a Nagy-Szár hegy csúcsára jutunk (743 m), majd egy tisztáson át vár ránk Oroszlánvár (604 m). Kis pihenő után a túrajelek Gazos-kőre vezetnek bennünket (507 m) , ahonnan már a végállomás következik : Sirok központja az impozáns várával (200 m).

A jutalom – a túra-jelvény megszerzése mellett – a gyönyörű látvány és a mozgás öröme. A túrázás bármely életkorban végezhető, egyedül, illetve barátok és a család társaságában is nagyszerű sport az év bármely szakaszában.

Télen azonban más fantasztikus lehetőségeink is vannak, ha mozogni szeretnénk a friss levegőn.

   

A sísport szerelmesei számára Kékestető biztos pontot jelent a Mátra szívében. 1014 méter magas csúcsáról indul hazánk leghosszabb lesiklópályája, amely a családok és kezdők számára is kiváló sportolási lehetőséget kínál, a sílécen kívül ugyanis kipróbálható a motorosszán és a snowboard is. Na és persze ne felejtsük el, hogy a szánkózás is felejthetetlen élmény a havas, hegyi tájon!

 

Ha lesiklottunk a pályán, választhatunk, hogy sífelvonóval vagy síbusszal megyünk vissza a hegy tetejére. Egy forró tea és némi melegedés után azonban újra nekivághatunk a lejtőnek, hiszen aki egyszer kipróbálta, az biztosan nem elégszik meg egy menettel!

 

Kipirult arccal és talán kicsit átfagyva , de örökre szóló kalandokat átélve térhetünk nyugovóra a fárasztó nap végén, majd hamar álomba merülhetünk, hogy újra átéljük ezt a meseszép téli csodavilágot.

Lőrinczy Virág