András nap

November, vagyis Szent András havának 30. napján halt vértanúhalált Jézus tanítványa, András. A kereszt, amelyre feszítették X alakú volt, az ilyen kereszteket András keresztnek nevezik az emlékére, ezzel a szimbólummal a közlekedési tábláknál találkozhatunk. A név latin-görög eredetű, Európa szerte ismert, jelentése: férfias. A magyar elterjedése az Árpád-korra tehető.

András napja jelentős a népszokásokban és babonákban egyaránt. Ez a nap közel van az advent ünnepéhez, tehát az elcsendesedés időszaka, amikor a bálokat, mulatságokat berekesztik, ugyanakkor a társadalmi összejövetelek egy másik formája jelenik meg: a disznóvágás. Ennek a legfőbb oka, hogy az igazi hideg ekkor érkezik,  ami a hús természetes tartósítására ideális.

Katalin naphoz hasonlóan időjósló nap, az ezen a napon észlelhető időjárás fordítottja a karácsonyinak. Az András napi hó nem kedvez a gabonának.

András napján a lányok a nappali böjtöt követően megálmodják a jövendőbeli nevét. A férj  megjóslásának másik módja a 9 gombócba rejtett név,  idejének pedig a gyümölcsfa ágának virágoztatása. Az ólomöntés babonája is ehhez a naphoz kapcsolódik:

„A bacsa arca kiderült a pörkölt szóra. Ünnepi eledele ez neki.

– Eredj, Matyi fiam, kavard föl a tűzön, mert már én babonás vagyok az ilyenekben, s azt tartom, úgy lehet csak jóízű a pörkölt, ha juhászkéz is csinál benne valamit.

– Azt sem tudom, gazduram, merre a tűzhely, aztán nem is értek a szakácsmesterséghez.

– Ne okoskodj, kópé, ha mondom… hát nem a tűzhelyen öntöttétek együtt az ólmot Anikával Szent András éjszakáján, amikor a te fizonómiád öntődött ki a lányom jövendőbelijének?

– Nem egészen… – mondja Matyi elpirultan – …csak egy ólomfigura volt az, dudával a vállán…

– Nem is duda volt – ellenveté Anika –, hanem…

– Hanem? – hörgé Matyi.

– Puska, ha éppen tudni akarja kend.

Mintha kést szúrtak volna a Matyi szívébe.

Miért hogy puskának nézi azt Anika most, amit dudának tartott eddig? Valami szomorú sejtelem kezdte összeszorítani a szívét!…“

Mikszáth Kálmán: Az a fekete folt  (lásd még az Anyegin)

 

Becenevek:

Andráska, Andris, Andriska Andri, Andró, Bandi, Bandika, Bandus, Banduska, Andorjás, Andorás, Andos, de van, hogy az Endre névvel azonosítják. Ahogy ez Katona József Bán bánkjában is megfigyelhető, hiszen a műben szereplő Endre király valójában II. Andásként ismert a történelemben.

Híres Andrások

II. András magyar király,

Szent András apostol,

Balczó András öttusázó,

Bárdos András újságíró,

Fáy András író, politikus,

Feldmár András pszichológus,

Hadik András hadvezér,

Hajós András zenész,

Hajnal András matematikus,

Hargitay András úszóbajnok,

Hess András nyomdász,

Jelky András felfedező,

Kern András színész,

Kozák András színész,

Mechwart András feltaláló,

Nagy Bandó András humorista,

Szőke András színész,

Sütő András író,

Wahorn András festőművész,

Andre Agassi teniszező,

Andrea Bocelli énekes,

Andreas Möller labdarúgó,

Andrej Szaharov fizikus,

Andrej Tarkovszkij filmrendező,

Andreas Vesalius tudós,

Andrzej Wajda filmrendező.