Februári jeles napok

A hónap  elnevezése a megtisztulás római istenének nevéből ered, régebbi magyar változata a böjtelő hava, télutó, jégbontó hava.

Ez a legrövidebb hónap: 28 napos; szökőévben, négyévente pedig 29.

Igazi téli időszak ez, de már a tavasz ígéretével. Még tombol a tél, belebújik a nagykabátokba a hideg, cibálja a fákat a maró szél, hópelyhek tánca varázsolja el a tél szerelmeseit, de hónap közepén feltűnnek az első seregélyek, megérkeznek a nyári ludak a lassan olvadó vizekhez, és a fagymentes időben előbújik a hóvirág.

 

Fekete István

Hóvirág

Illatod a földben hagytad, mélyen
És az arcod, mint a hó, kedves, fehér.
Szerelmes méhek kelyhedbe nem járnak,
Lehullsz, mikor még híre sincs a nyárnak,
És marokkal tép, aki elér.

Nem ismered a daltzengő májust,
Szirmodra fagy hideg, ónos eső,
Mégis szívemen hordom bokrétádat,
S ha nem néznek, megcsókolom a szádat,
Mert te vagy – te vagy a: Legelső…

 

hóvirágok

 

A farsang időszaka ez, a böjtöt megelőző önfeledt vidámságé.

 

A február jeles napjai:

 

Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

 

Február 3. Balázs napja

 

Február 6. Dorottya napja

Igazi időjósló napnak tartották. A régi népi megfigyelések szerint, ha Dorottya napján fagy, akkor Julianna napjára megenyhül az idő.

“Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja”

 

Február 11. A betegek világnapja

1993 óta, II. János Pál pápa kezdeményezésére, február 11-e a betegek világnapja. E jeles nap eredete ahhoz a történethez kapcsolódik, mely szerint közel 160 éve ezen a napon Lourdes-ban megjelent a Szűzanya egy Bernadett nevű 14 éves francia lánynak és meggyógyította őt. E nap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét beteg társaik segítésére, szenvedéseik enyhítésére.

 

Február 14. Bálint napja

Számos helyen az első tavaszi napként tartják számon ezt a napot. A néphit szerint ez a nap a legalkalmasabb a “tyúkültetésre”. A kotló alá 17, 19 vagy 21 db tojást tesz a gazdaasszony. Fontos, hogy a tojások száma páratlan legyen, mert így a tyúkanyó könnyen tud megfelelő fészekaljat formálni.

Bálint napján megszólalnak a verebek is, jelzik a tavasz közeledtét. Debrecen környékén úgy tartják, hogy ezen a napon választanak párt maguknak.

A Bálint-napi időjárásból következtettek a várható termésre. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. Szívesen ültettek facsemetét e napon, mert a hiedelem szerint hamarabb megerősödött.

Ehhez a naphoz kapcsolódik ma már a Valentin-nap, vagyis a szerelmesek napja

 

Február 16. Julianna napja

Általában ilyenkor már melegebbre fordul az idő. A népi megfigyelés szerint azonban e napon gyakrabban havazik. A nagykőrösi hiedelem szerint:

“Julianna kitette a dunnáját, és az kiszakadt.” vagy“Julianna megrázta a dunnáját.”

 

Február 19. Zsuzsanna napja

Ezen a napon várták az emberek, hogy megszólaljon a pacsirta, mert az a tavasz közeledtét jelezte. Ha viszont a madár alacsonyan szállt, akkor még tovább tartott a hideg.

 

Február 24. – Mátyás napja

A néphit szerint, ha Zsuzsanna nem vitte el a havat és a jeget, akkor majd Mátyás elviszi azt. Ezért Jégtörő Mátyásnak is nevezik ezt a napot. A százesztendős kalendárium szerint:

“Mátyás a szűre ujjából ereszti ki a tavaszt.”

A népi megfigyelés pedig így szól:

Ha Mátyás jeget talál, akkor töri, ha nem talál, akkor csinál.

Egy másik ismert szólás szerint:

Mátyás, Gergely két rossz ember.”

Ez arra utal, hogy ezeken a napokon nagyon hideg szokott lenni.

hóvirágok

A néphit szerint a hideg idő jó termést, a szeles idő kevés tojást jelez. A halászoknak is nagyon fontos e nap, mivel ekkor kezdődik a csukák ívása.

A Mátyás név mindannyiunkban felidézi igazságos királyunk alakját, aki a népmesék hősévé vált, és aki nyitott, európai gondolkodásával nemcsak az építészetben, a könyvtárak létrehozásában, a gasztronómiában  alkotott maradandót, hanem meghatározta a magyar ember világlátását is.

 

A névnapokhoz felhasznált irodalom: http://kossuthsuli.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1188099