Hétvégi Magyar Iskolák Találkozója

A Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóját az idén rendezték meg harmadik alkalommal Budapesten, 2020. február 20-22. között. A Találkozó célja a diaszpórában működő magyar iskolák vezetésének és pedagógiai munkájának  segítése.

A Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskolát  Éberling Tímea és Reichle Viktória képviselte az előző években, az idén Körmendi Mária, az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatjuk.

 

Körmendi Mária tanár

“Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Éberling Tímea jóvoltából én képviselhettem iskolánkat a budapesti Hétvégi Magyar Iskolák Találkozóján.

A Találkozóra 27 országból 114-en érkeztünk. Az első nap az ismerkedésé volt, találkoztam egy kedves ausztráliai ismerősömmel, akivel régebben az egyik Balassi-konferencián ismerkedtem meg, utána az  Izlandról és Macedóniából érkező kollégákkal beszélgettem.

Másnap, 21-én  a Danubius Hotel Flamenco egyik tanácstermében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának köszöntőjével és bevezető előadásával nyitotta meg a Találkozót.

Délelőtt előadásokat hallhattunk az iskolákat érintő témákról, majd a Kolompos Együttes mutatta be elméletben és gyakorlatban a Kolompos-módszert.

Délután Polgár Judit oktatási programját ismerhettük meg a Sakkjátszótér és Sakkpalota workshop három helyszínén.

A Találkozó zárása után a becsei  Fokos Zenekar muzsikált hatalmas sikerrel. Este még sokáig beszélgettünk a nap élményeiről, amelyből most csak egy csöppnyi ízelítőt tudok átadni.

22-én a Pedagógus Expóra egy Arizonában született kolléganővel sétáltunk el, hogy minél többet tudjunk beszélgetni. Az Expón megnéztük a különböző módszertani, tanítási eszközöket bemutató standokat, és meghallgatunk néhány előadást is.

Feltöltekezve, ötletekkel telve tértem haza, és igyekszem a megtanultakból valamennyit átadni a gyermekeknek és a kollégáknak is.”

 

Körmendi Mária