Kapunyitogató

Ismerős az a szófordulat, hogy kitárta kapuit az iskola?! A Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola esetében ez egészen sajátságos módon valósult meg a 2020/21-es tanévben.

A kilencből négy helyszínen beszélhetünk igazi kapunyitogatásról – ott is a legnagyobb elővigyázatossággal – négy helyszín még egy picit vár az örömteli találkozásra, egy pedig  online kezdte meg az iskola 6. tanévét.
Más-más módon indult, indul meg az oktatás. de az öröm, hogy újra együtt vagyunk, így is határtalan. Erről vallanak a helyszínek beszámolói is:

                                    Heideheimi tagiskola 
2020.09.19-én a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola Heidenheimban található tagiskolájában megkezdődött a tanítás. A nagyon kellemes időre való tekintettel az első alkalom a szabadban került megrendezésre, természetesen az aktuális higiéniai szabályokat betartva. Nagyon örültünk neki, hogy végre, hosszú kihagyás és online óra után ismét találkozhattunk egymással. Bízunk benne, hogy a továbbiakban is megmaradnak a személyes találkozások.

Berényi Gabriella

 

Évindítás Wellendingenben

 

Egy kisebb jubileumot is ünnepelhettünk szeptembert 19-én. Ekkor kezdtük meg az ötödik tanévünket a wellendingeni tagiskolában.

Welledingeni alsósok

Szülői értekezlet Welledingenben

Örömünket fokozta, hogy azon kevés intézmények közé tartoztunk, akik személyesen és nem az online térben kezdhették el a tanítást. Tanulóink is nagyon megörültek egymásnak, s a tanterem biztosította hagyományos oktatási formáknak. 

Nem szegte kedvüket a járványügyi helyzetből fakadó biztonsági előírások betartása és nagyon ügyesen alkalmazták ezeket az órákon és a szünetekben.

A szülők is -mint mindig – nagyon megértők és együttműködőek voltak. Nagyon vidám és tanulságos órák résztvevői lehettünk. Bízunk benne, hogy az egész tanévet ilyen jó hangulatban és tartalmasan tölthetjük el. 

Rezes Ferenc

Radolfzelli tagiskola

A Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola a Radolfzell am Bodensee helyszínen 2020. március óta tartó online tanítás valamint a nyári szünet után elsőként kezdhette meg a tanítást újra a megszokott keretek között, de az új higiéniai szabályok szigorú betartása mellett.
Az új helyzet és szabályok betartása mind a tanárok mind a diákok számára teljesen gördülékenyen történt. A jelenlegi kihívások természetesen mindenkitől nagyobb odafigyelést igényelnek, de fokozottan figyelünk egymásra és a környezetünkre tisztán tartására, így reméljük, hogy a tanítást továbbra is az iskolában tudjuk folytatni.
A gyermekek első alkalommal korcsoportonként három különböző csoportban tanulhattak.
Nagyon jó érzés volt újra személyesen találkozni a tanulókkal.
Kívánom a többi tagiskolában dolgozó Pedagógus Kollégáimnak illetve a tanulóknak, hogy hasonlóan jó érzésekkel, kellemes és motiváló hangulatban tudják kezdeni az új tanévet.
Kiss Ágnes

Renningeni tagiskola

Renningenben  a gyerekek elfoglalták magukat, amíg mi  a szülőkkel megbeszéltük az aktuális feladatokat, tudomásul vették a szabályokat, és igyekeztek azt betartani. Még az ovisok is különösen fegyelmezetten viselték az új körülményeket. Jó volt ismét találkozni.
Farkasné Radics Éva és Meckelholt Orsolya
 

Stuttgartban kicsit szomorkásan készültünk az első tanítási napra, mert a tanévnyitónk előtt 4 nappal derült ki, hogy a járványügyi helyzet miatt nem mehetünk be abba az iskolába, ami eddig otthont adott a csoportjainknak, pedig olyan lelkesen vártuk mindannyian, hogy végre személyesen találkozzunk.

Röpködtek az üzenetek, a szülők. a négy pedagógus  és az iskolavezetők között, és pontosan 10 órakor megnyílt a virtuális tér. Ott voltak a gyerekek csillogó szemekkel, nyitott szemmel, füllel és szívvel, már kérdezgették egymást, rögtön befogadták az újakat, megismerkedtünk velük és Botsinkay Jónással, a tanévet végigkísérő regény- és mesehőssel.

Az utolsó mondat magáért beszél egy másodikos füzetében…

 Báboztunk és nevettünk, néha a technika egy kicsit megmakacsolta magát, de én már tudtam, hogy akár a mesében, mi is legyőzünk minden akadályt, mert hétmérföldes a csizmánk, és a tarisznyákból sosem fogy el a a hitünk hamuban sült pogácsája.
Körmendi Mária