Szülői szemmel az iskolárólA családok nemzetközi napján egy olyan családot szeretnék bemutatni, akik az iskola alapítása óta jelen vannak minden tanítási napon, ha az anyuka valami miatt nem tudta elhozni az iskolába a gyerekeket, akkor az apukájukkal jöttek.Wagner Gábriel kiemelkedően szorgalmas diákja volt a csoportomnak és a egyik évben a színjátszó csoportnak is, a testvére Bojka pedig ebben a tanévben kezdett a csoportomba járni.

Anyukájuk, Haramza-Wagner Ramóna, a legtöbb szülőhöz hasonlóan nemcsak elismeri, de segíti is a magyar iskola munkáját. Őt kérdeztem arról, hogy szülőként miként látja az iskolában folyó tevékenységeket.

– Ramóna, te a kezdetektől itt vagy a magyar iskolában. Először a fiad, Gábriel járt az alsós, majd a felsős csoportba, majd a kislányod, Bojka, aki az iskola indulásakor még majdnem baba volt, aztán az ovis csoportba járt, most meg már kisalsós. Miért tartod fontosnak a magyar óvodát, iskolát?

– Igen, Gábrival a kezdetektől “járunk” a konzuli magyar iskolába. A mi családunk kétnyelvű, így itthon velem magyarul, az apukájukkal pedig németül kommunikálnak a gyerekek.
Gyakran, szinte minden iskolai szünetben utazunk Magyarországra, mégis sokszor aggódom, hogy a gyerekeim nem hallanak elég magyar szót.
Anyukám is segít a magyar (nyelvi) nevelésükben, de a nagy távolság miatt mégsem találkozik és beszélget annyit az unokákkal, amennyit szeretnénk. Nekem kevés
lehetőségem van arra, hogy a gyerekekkel itthon a magyar írást, olvasást és főleg a történelmet, honismeretet gyakoroljuk. Ebben nyújt nekünk a magyar iskola nagy segítséget.

Gábriel 4 évig látogatta a stuttgarti tagiskolát, amikor is a kamaszkorba lépett és azóta – sajnos – nem fűlik a foga a szombati plusz tanuláshoz.
Bojka szinte belenőtt az iskolalátogatásba és lelkesen kezdte meg 2,5 évesen Reni óvónéninél, majd folytatta Mónikánál a magyar
ovit. Nagyon élvezte a közös játékokat, éneklést, rajzolást. Szeptember óta pedig Mária néninél látogatjuk – a sajnos csak “online” – szombati tanórák

 

– Milyennek látod az iskolában folyó munkát?

 

– Az iskolában folyó munkával elégedettek vagyunk, egyre szervezettebb, érdekesebb az oktatás. A kezdeti bakikat már kijavították a tanítók, tanárok és óvónénik.
Mária néni az alsós iskolás csoportban differenciáltan tanít, így a kisebbek könnyebb feladatokat, a nagyobbak,”írni tudók” pedig az ő tudásuknak megfelelő, nehezebb feladatokat kapnak.
A pandémia ellenére mind Mónikával, mind Mária nénivel nagyon jól haladtak, haladnak “Homeschooling” móduszban is a gyerekek.

 

 

Mindig aktív részese voltál a szülői munkaközösségének. Úgy láttam, hogy a szülők a gyermekeikre várakozva sok mindenről el tudtak egymással beszélgetni. Jól gondolom, hogy egy egymást segítő közösség alakult itt ki?

 

– A szülők között minden csoportban jó kapcsolatot, sőt barátságok alakultak ki, akik szívesen segítenek egymásnak és a gyerekeknek. Az óvodás gyerekek szülei mindig nagy élménybeszámolókat és problémamegoldó beszélgetéseket folytattak az óvodai foglalkozások ideje alatt kint a folyosón a gyerekekre várakozva. Sokszor közösen készítettünk elő egy-egy feladatot, közösen vágtunk, ragasztottunk, varrtunk.

 

– Miben változtatnál, és mi az, amit jónak tálalsz szülőként az iskolában?

 

– A legfontosabb változtatás az lenne számunkra, hogy végre újra élőben járhassanak a gyerekek a stuttgarti iskolába, óvodába.

Esetleg egy közös szülői fórumot lehetne alapítani (a weboldalon?), ahol a szülők egymásnak könyveket, programokat ajánlhatnának, ötleteket adhatnának.

– Köszönöm az interjút!

Körmendi Mária

Címkék: