Lepke, te kedves

 

Lepke te kedves szállj csak, Lepke te kedves várlak

Szállj magasabbra bátran, hogy ragyogásod lássam.

Erdő , rét és patak után , leld meg a nyugtod nálam,

Erdő , rét és patak után leld meg a nyugtod nálam…”

Hallatszik a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola ulmi tagozatának Lepke csoportjában tevékenység kezdéskor és záráskor a LEPKEDAL. És ha Lepke csoport vagyunk kötelességünk ismerni a Lepkék életciklusát.

 

 

A 2021-2022 iskolai év, második félévében a gyerekeknek lehetősége volt élőben nyomon követni a lárva, hernyó, báb és végül a kikelt Lepke állapotot. Nagy érdeklődéssel figyeltük a lassan táplálkozó, nem éppen szépnek mondható hernyókat, majd csodálkoztunk a kifejlett csodaszép Bogáncslepke példányon. A tanítási órán is jelen volt a Lepkénk, aki, ha zajongtak, huncutkodtak a gyerekek, akkor összecsukta a szárnyát, ha ügyes volt mindenki, széttárta a szárnyát és megcsodálhattuk a csodálatos színeit. Így legutóbbi tanítási alkalomkor igencsak fegyelmezettek, voltak a gyerekek.

A 2021/2022-es tanév témája a Konzuli Iskolában Magyarország volt. Minden alkalomkor Magyarország egyik megyéjébe látogattunk virtuálisan, képzeletben, megtekintve a helyi jellegzetességeket. Legutóbbi óránk témája a Debreceni Virágkarnevál volt. Ez alkalommal engedtük el a Lepkénket a Duna parti Ulm városából, a Duna mentén Debrecen irányába, a Debreceni Virágkarneválra.

Miért is gondoltuk, hogy a Lepkénk elrepülhet olyan messzire?

 

A bogáncslepke, Európa egyik leggyakoribb lepkefaja képes megtenni 12-14 ezer kilométert Afrika és Európa között kedvező időjárási körülmények esetén. Ez a leghosszabb vándorlási útvonal, amelyet egy rovar megtesz – derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport.

A bogáncslepke (Vanessa cardui) akkor képes megtenni ezt a hatalmas utat, amikor a Szaharában az esős idő kedvező a növényzet fejlődéséhez, amelyekre a nőstények petéznek.

Az angliai Reading Egyetem közreműködésével kutatók több száz kiképzett önkéntes hosszú távú megfigyelési adatait, valamint a Szaharától délre fekvő térség és Európa légköri, klimatikus adatait használták ahhoz, hogy megismerjék a lepkék vándorlását. A kutatók szimulációi megmutatták, hogy a rendszeres hátszél Afrika és Nyugat-Európa között jó lehetőséget biztosít a kontinensek közötti utazáshoz. Kiszámolták, hogy a lepkék nappal leszállás nélkül repülnek és éjszaka pihennek a Szaharán való átkeléskor, megállásaik során nektárral táplálkoznak. Ez hasonlít az énekesmadarak vándorlásához.

 

Arra a következtetésre jutottak, hogy a lepkéknek egy-három kilométerre a tengerszint fölött kell repülniük, hogy kihasználják a hátszeleket, mivel a másodpercenként hatméteres sebeségükkel nagyon nehéz lenne átrepülni a Szaharán. (Forrás: Népszava/Zöldzóna-2021.06.23.)

Tehát bízunk abban, reménykedünk, hogy Lepkénk eljut a Debreceni Virágkarneválra.

 

2022. július 2-án tartjuk évzáró ünnepségünket a Duna Parton, hajókázás is színesíti majd a programot, ugyanis a nap fő témája a DUNA lesz. És ez alkalommal a hajóról szeretnénk útra engedni a lepketársakat, azokat, akik jelenleg még bábállapotban vannak. Még van 5 báb,azok, ha minden jól megy, arra kikelnek és azt akkor engedjük ki és térképen megnézzük, hogy ha a Lepke a Duna vonalát követné hogyan jutna el Magyarországra és onnan hogyan a Debreceni Virágkarneválra.

Addig felsősök megpróbálják kiszámolni, hogy az hány nap körülbelül, amennyiben szél segítségét nem számoljuk( 6méter/másodperc a Bogáncslepke sebessége). Izgalmas nap vár ránk, mint MINDIG a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskolában.

 

Addig is…

Lepke, te kedves szállj csak…” (Pap Krisztina, a Baden-Württembergi Konzuli Iskola pedagógusa)

 

Címkék: