Színnel, lélekkel

Varga Vivien vagyok, a tübingeni magyar óvoda pedagógusa, 15 lelkes óvodás segítője, mesélője, óvónénije.

   

Mint mozgásfejlesztő fontosnak tartom a magyar kultúra megismerése mellett a kezek, lábak ügyesítését, így a hozzánk járó gyermekek játékosan sajátítják el az évkörhöz kapcsolódó művészet különböző ágait.

 

Ez évben az agyagozáson keresztül bepillantást nyertek a kerámiák világába, gondolatban beutazva Magyarország legszebb helyeit különböző kulturális hagyatékokat jelenítve meg kezeik által. Szappanos nemezeléssel húsvét idején apró kezek készítették a nyulakat, míg az édesanyákat tulipánokkal köszöntöttük.

Nem maradhatott el az akrilfestékkel való megismerkedés sem, hiszen a nagyobbak jövőre már iskolai csoportunkat erősítik tovább.

   

A szombati alkalmak remek lehetőséget adnak a közös kreatív tevékenységekben való elmélyülésre, melyen keresztül nemcsak a gyermekek keze, színérzéke, de lelki, érzelmi élete is fejlődik. Ahogy előkerülnek a színek, a motívumok, ők maguk is megnyílnak, bátran mesélnek a nagymamánál látott kézi szőttesről, igazi meleg dunnáról, mindarról, mi a magyarság hagyományairól bennük él. 

 

Nemcsak nevelünk, hanem példával járunk elő, hiszen legtöbb munkánkat újrahasznosított lapra vagy otthon, a háztartásban megtalálható anyagokra készítjük. Az együttlét így több célt is szolgál és a gyerekek örömmel viszik haza kincseiket.

 Vallom és hiszem, hogy a legjobban úgy tanulunk, ha élvezzük a közösen töltött időt, erről mesélnek képeink és otthon szüleiknek a hozzánk járó gyermekek.

   
Címkék: