Múltidéző kirándulás Ulmban

   

2022. július 9-én napfény és fesztiválhangulat fogadta a Baden-Württembergi Konzuli Magyar Iskola tanári csapatát Ulmban. 

A családtagokkal kiegészülő mintegy 30 fős csoport délelőtt 10 órakor a Duna menti Svábok Központi Múzeumában egy élménydús és igen tanulságos magyar nyelvű tárlatvezetésen vehetett részt.

A 8 fős gyermekcsoport a múzeumi sétával párhuzamosan Éberling Tímea irányítása alatt interaktív foglalkozáson ismerhette meg a Duna menti népcsoport történetét.

 Míg a felnőttek a kivándorlás különböző részleteiben mélyültek el, addig a gyerekek a múzeumi kofferekből hol az építőkockákat vették elő az ulmi skatulya vagy egy sváb lakóház megtervezéséhez, hol csipeszes időszalagot készítettek a nevezetes történelmi eseményekhez, fordulópontokhoz.

A kirándulás következő állomása az Ulmi Városháza volt, melyet a Duna-parti sétány felől lehetett a legjobban megközelíteni, miközben a Duna menti népek nagy fesztiválja, az ún. Donaufest színes kavalkádját, hangulatát, illatát érezhette az idelátogotó.

   

A helyi Magyar Kultúregyesület vezetője, Székely Andrási Enikő széles körű helyismeretének köszönhetően a kirándulók gazdag információkhoz jutottak.

   

A városnézést megszakítva a megéhezett tanárok családtagjaikkal a fesztivál ételekben dúskáló sátraihoz zarándokoltak, ahol többek között a híres kakasherepörkölt volt talán a legnépszerűbb étek. A délután folyamán ki az Ulmi nagytemplom – Münster – toronylépcsőit koptatta, ki koncerten vett részt. Hogy ezek az élmények mennyire valódiak, erről árulkodnak a képek és Pap Krisztina videója is, amit ide kattintva tekinthetünk meg…

Szilágyi József