Továbbképzés az olvasóvá nevelés jegyében

Iskolánk tanárai április 29-én a Stuttgarti Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ meghívására egy tartalmas, kamatoztatható továbbképzésen vettek részt. Külön köszönet Füssenhäuser Terézia kulturális referensnek a szervezésért.

   

Két nagyszerű előadó magával ragadó bemutatója jóval több tudásanyagot adott át, mint amennyit a valós időkeretbe belesűrítettek, hiszen sok jó ötlettel, információval lettünk gazdagabbak, és továbbgondolásra ösztönöznek bennünket.

Dr. Gönczöl Andrea (ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékének egyetemi adjunktusa) előadása a Beszéd-Nyelv-Játék a komplex nyelvi fejlesztést mutatta be óvodásoknak és kisiskolásoknak anyanyelvi játékokkal és drámapedagógiai módszerekkel, valamint az olvasóvá nevelést óvodás -és kisiskoláskorban élménypedagógiai módszerekkel és mesereprodukciós formákkal. Olyan hatalmas tudásanyagot, mesefeldolgozási élményt kaptunk, ami meghatározó szerephez jut a gyerekekkel való foglalkozásainkon.

Czakó Réka (az Égigérő gyerek- és ifjúsági könyvekkel foglalkozó weboldal és webáruháza alapítója) – Neveljünk (magyarul) olvasókat! – szintén fontos kérdéseket érintett: Hogyan juthatunk el a mesét hallgató óvodástól az olvasó kamaszig?

A mai magyar gyermek- és ifjúsági könyvek szerepe a magyar nyelv tanításában és megőrzésében témakörben nemcsak interaktív beszélgetés részesei lehettünk, hanem a magyar könyvesboltok aktuális gyerek- és ifjúsági könyves kínálatát is áttekinthettük, és átlapozhattuk azokat a kiadványokat, amelyeket a családi-, óvodai-, iskolai közegben és a felnőttoktatásban is eredménnyel forgathatunk.

 

Köszönet az előadóknak és a szervezőknek ezért a tartalmas napért!