A falka

Az idei tanév feladatai közé tartozott egy regény megírása is. Így született meg A sötétség titka kötet.

 

“A történetünk nem történelmi regény, hitelessége erősen megkérdőjelezhető, de nem is ez volt a célunk, inkább az emberi lét sokszínűségének bemutatása, minden erényével és gyarlóságával együtt. 

13 tanuló álmodta meg a történetet, a karaktereket egy felnőtt irányítása mellett. Három iskolai év tananyaga jelenik meg egyes részekben, máshol a kamaszosan színes fantázia. Valós és képzeletbeli tájak keverednek. A véletlenek és a tudatosság elemei olvadnak egybe. Ennek a különleges fúziónak köszönhetően, valami teljesen egyedit alkottak ezek a gyermekek, akiknek kora és nyelvi tudása is eltérő.
   

Sokszor magunk is meglepődtünk, hogy milyen fordulatok következtek be egy-egy házi feladat megírása után. Néhány szereplő alakmása fellelhető a csoportban, van olyan, akit a képzelet hozott létre, és van, aki erős hasonlóságot mutat egy történelmi személlyel. 

   

Volt, hogy vitatkoztunk, volt néhány könnycsepp is, ha nem került be valakinek az alkotása a regénybe, bár igyekeztem valahogy minden szálat beleszőni, és a végén elvarrni is. Sok nevetés is volt, mert néha olyan bakikat vétettünk, ami megmosolyogtatott bennünket.

Nem hibátlan az, amit az olvasónak átnyújtunk, de a 12 és 18 év közötti tanulók fogalmazása alakult napról napra azzá a 88 oldalas kisregénnyé, amit most szeretettel adunk azoknak, akik megtisztelnek bennünket azzal, hogy elolvassák az alkotásunkat.”

   

Megismerhetjük István és Ilona történetét, nagymamájuk reménytelen szerelmét Almafy gróf iránt. Szereplőink utazást tesznek az Alföldön,  és otthonra lelnek Wenckheim báró gyönyörű kastélyában. A titkok és tragédiák árnyékában szerelmek és barátságok születnek, és családi kapcsolatok mélyülnek el. István és Árnyék, a farkas megtanít bennünket arra, hogy a közösségnek és a szeretetnek megtartó ereje felbecsülhetetlen, és a nyomukban járva a mi falkánkat összeköti az alkotás örömének erős köteléke.

   

Körmendi Mária

Címkék: