Ismét újabb tanév kezdődött Radolfzellben!

Tanévkezdő cikkünket szeretettel írtuk

 

Számunkra, pedagógusoknak, szülőknek és gyerekeknek egyaránt fontos, hogy ismét új tanév kezdődhetett a radolfzelli tagintézményben! Felemelő érzés volt látni a régről ismert arcokat, és boldogság volt fogadni a frissen érkezett, új diákokat, gyerekeket is. Az első alkalmunkat egy hangulatos szülőivel kezdtük meg, amin megbeszéltük a tanévben várhatókat. Nálunk a szülői-pedagógusi együttműködés kiemelkedő. Ebben a cikkben külön ki szeretnénk emelni, hogy milyen szuper csapatmunkával tudjuk évről évre végig vinni az aktuális évet! A gyerekek örömmel és várakozással teli arca nagyszerű kezdetet adott a 24/25-ös iskolaévhez! Alig várjuk a közös munkát, élményeket és kalandokat. Az alábbiakban személyes hozzászólásokat osztunk meg szülőktől és pedagógusoktól:

Nagy izgalommal vártam az új tanév kezdetét. Sok új tanuló lesz? Tetszeni fognak a tanítási órák nekik? Hányan nem beszélik a magyar nyelvet az újak közül? Nagy kihívás ez minden pedagógusnak. A cél mindenképpen a gyermekek fejlesztése, a magyar kultúra és a hagyományok megőrzése, mindez úgy, hogy mindenki megértse. Írni, olvasni még nem tudó kisdiákok úgy, mint a 4-5. osztályos tanulók. És eljött az első nap, amikor megismerkedhettem az új tanulókkal, akiknek a régebbi tanulók is nagyon örültek. Azonnal befogadták őket, és már meg is kezdődött a barátkozás. Segítik egymást! A nagyok a kicsiket, a magyarul beszélők a magyarul nem beszélőket. És igen, tudunk csoportokban, együtt dolgozni ezek ellenére is. Minden működik. Jól érzik magukat. A szülői visszajelzések is nagyon pozitívak. Ez volt a cél, hogy mindenki elégedett legyen. Az első tanítási nap gyorsan eltelt, tanulással, játékkal, barkácsolással, körjátékokkal. A tanítás végén minden gyermek ajándékkal távozhatott, és a megszokott édességek sem maradtak el. Kívánom, hogy minden alkalom után ilyen elégedett legyen mindenki.

/Netyéné Szilágyi Ildikó, tanár/

 

Mi 5 éve vagyunk a radolfzelli magyar óvoda és iskola tagjai. Kislányunk szeretettel vesz részt minden foglalkozáson. Nekünk fontos volt, hogy a lányunk jól és helyesen meg tudjon tanulni magyarul írni , olvasni és beszélni .

 

/Minorics Petra, óvónő és szülő/

Eljött újra az ősz, és vele együtt elkezdődött egy újabb magyar ovis tanév is. Már évek óta járunk, szeretjük, így nagy örömmel és várakozással érkeztünk meg szombaton Radolfzellbe. A tanév egy közös szülői értekezlettel kezdődött, ahol sok hasznos információ hangzott el a félévre vonatkozó tananyagról, teendőkről, eseményekről, közös szülői feladatokról. Utána végre elkezdődött az ovis foglalkozás, amit már nagyon várt a kislányom, hiszen újra találkozhatott a rég látott barátaival és az óvónénikkel a nyári szünet után. Ezzel mi, felnőttek is így vagyunk, hiszen az évek alatt a szülők között is szövődtek barátságok. A foglalkozás végén vidáman, új élményekkel és csodálatos őszi falevél lenyomatokkal gazdagodva indultunk el hazafelé. Alig várjuk a következő alkalmat.

 

/Csőre Veronika, szülő (óvoda)/

 

Michelle már kb. 4-5.  éve jár a Radolfzellben működő magyar óvodába és iskolába. Számunkra mindig is fontos volt a magyarságunk megőrzése, és hogy ezt tovább adjuk gyermekünknek. A radolfzelli magyar iskola tanárainak köszönhetően a gyerekek játszva tanulnak, ismerik meg a magyar szokásokat, történelmet, dalokat és értékeket. Kislányunk magyar mondókákat, énekeket dudolászik itthon, amit éppen az aktuális foglalkozáson tanultak. Hálás köszönet a magyar iskola pedagógusainak munkájukért és türelmükért.

 

/Lajsok-Virágh Kinga, szülő (iskola)/

Kiemelt fotó: Bori, a bárány és Misi, a medve – ovis kabala