Cecília napja

A Cecília nevet ritkán választják a magyar szülők a kislányuknak,  melynek az ünnepe november 22.,  és a Caecilius latin nemzetségnévből származó férfinév női párja.

Ami miatt a név mégis különleges, a hozzá fűződő legenda, amely már a 3. századtól ismeretes. Bár Szent Cecília élettörténete töredékes, annyi bizonyos hogy a kor szokás szerint egy Valérianus nevű ifjúhoz akarták feleségül adni. Cecília aki szüzességi fogadalmat tett, nem ellenkezhetett, de abban reménykedett, hogy az esküvő után férjét meg tudja győzni, hogy az ő ártatlanságát Isten angyala őrzi. Az ifjú férj ezt el is fogadta, azzal a feltétellel, hogy ő is látni kívánja az angyalt. Miután Urbán pápa megkeresztelte az ifjút, valóban meglátta az angyalt. Ettől kezdve ő maga is hívő lett, feleségével együtt  sikerült a keresztényeket üldöző testvérének is megmutatni a hit útját. Cecília rövid élete alatt, sok száz lelket térített meg, ami miatt halálra ítélték, de annyira kedvelt volt, hogy félve a népharagtól nem is merték nyilvánosan kivégezni.

Ez az ismertebb történet, de a számomra kedvesebb, amit gyermekkoromban Fiumében hallottam először, amikor a tenger felett a teliholdon egy kedves ismerős néni megmutatta nekem Szent Cecíl alakját, akinek Dávid ott fenn hegedül az égen az örökkévalóságig. Azóta sok teliholdat megértem már, de mindig csodálattal figyelem az égi jelenséget.

Később szintén egy horvát kis kápolnában ismertem meg Szent Cecília történetét, s azt is, hogy a zene és a zenészek védőszentje. Bár nem szokásom, egy szentképet mégiscsak hordozok róla egy szentképet, akinek nevét néhai szép-emlékezetű dédanyám viselte.

Jóval később ismertem meg a szegedi történetét, amely igen hasonló ahhoz, amit gyerekként hallottam. Ezen a környéken Cicöllének nevezik, és azt tartják, hogy amikor a hold megújul Cicölle is megfiatalodik. A holdba pedig azért nem szabad nézni, mert ha Dávid király hegedűjének a húrja elpattan el, megvakítja az embert.

Akárhogy is van, a hegedűs és táncosa ott fenn vigyáznak ránk.

Körmendi Mária