Környezetvédelmi világnap

A környezetvédelem világnapja június 5-e. 1972-ben Stockholmban az ENSZ Ember és bioszféra című környezetvédelmi világkonferencia első tanácskozási napját választották a mozgalom dátumának. Azóta minden évben más országban és más témában szervezik meg.

A környezetvédelmi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés okozta károkra, megelőzésre és az aktív cselekvésre buzdít.

Mindenkinek megvan a maga feladata, hogy egy élhető környezetet biztosítsunk magunknak és másoknak.

Gyerekként meg kell tanulni, hogy a piszkos papír zsebkendőt nem dobjuk az ágy mellé, hanem elvisszük a szemetesbe, ahová a házi szemetet gyűjtjük. Az almacsutka helye sem az uzsonnás dobozban van, hanem a bioszemétben, amelyet a mezőgazdaságban újra tudnak hasznosítani. Az régi papírok, amikre már nincs szükség sem a polc díszei, hanem a papírgyűjtőbe valók, ahonnan hosszú folyamat után ismét használható papírrá válnak.

A szemetelés nem menő, sőt a környezettudatos embernek határozottan bántja a szemét a széthajigált piknik maradványa.

A kinőtt ruha továbbadásával és elfogadásával is azt bizonyítjuk, hogy vigyázunk a környezetünkre.

A leoltott lámpa, a jól megválasztott ennivaló, az állatok védelme mind-mind napi tevékenységgé kell, hogy váljon.

A nap, a víz, a szél energiájának hasznosítása, az óceánok, az állatvilág megóvása a nagy szervezetek feladata, de ha ma összeszedjük, és belerakjuk a sárga zsákba a vissza nem váltható műanyag flakonokat, az üres tejes dobozt, akkor biztos mi is tettünk a környezetért.

Rakj rendet a szobádban, és vidd ki a szemetet! Nehéz ügy? De megoldható, ugye?!

Nézz körül! Nézd meg anyukád arcát! Biztos meglepődött. Te is meglepődsz, hogy a lom, a szemét nélkül egész csinos kis kuckód van. Ilyen csinos kis kuckó a Föld is, ha együtt vigyázunk rá.

Körmendi Mária